Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Aleppo – jeg elsker deg!

Hva har shawarma med bærekraft å gjøre? Etter en samtale med Christine og Ragnhild i Mestringsguiden, er det åpenbart at svaret er alt!

Tekst: Helene Austvoll
Foto: Camilla Jensen

Mestringsguiden bistår flyktninger med å finne bolig og arbeid, i tillegg til å drive restaurant. Men det stopper ikke der – bærekraftig skal det også være. For alle. «Vi ønsker å ta vare på menneskene, og det er en naturlig del av å ta vare på verden og jorda. Å tenke helhetlig er den beste måten å gjøre det på», sier Christine.

Vi fikk komme på besøk en fredag etter at de hadde mottatt 200 kyllinger fra Hovelsrud gård. Kyllingene skulle parteres og fordeles på flere av matbodene på Vippa i Oslo. Her snakker vi om økologisk halalkylling, hvor hele fuglen skal brukes i flere retter, og grønnsakene kommer fra økologiske og biodynamiske gårder på Østlandet – såpass må det være!

Ghandi og Hadri viser fram shawarma-sandwich og shawarma-fat. Aleppo Bahebek betyr Aleppo – jeg elsker deg. «Aleppo var tidligere en gourmethovedstad i Midtøsten, men i dag kjenner vi den som en grå og trist krigsherjet by. Det å være flyktning er stigmatiserende – det er som å gå med et stempel i pannen», forteller Ragnhild. «Med Aleppo Bahebek ønsker vi å fortelle en annen historie. De som jobber her kommer fra et sted som en gang var utrolig vakker og det lever fortsatt i dem!»

HADRI Dette er Hadri. Tre uker ut i Aleppo Bahebeks levetid banket Hadri på døra hos Ragnhild og Christine, midt i et cateringoppdrag. Han hadde lånt penger av en kamerat for å ta bussen til Oslo, og hadde hørt av en annen kompis på Stovner om mulighetene for å få jobb på Aleppo Bahebek. Ragnhild forteller at han kom som en reddende engel. «Vi skjønte fort at han ikke kunne så mye norsk, men nok til å forstå at han kunne komme tilbake dagen etter og fortelle litt om seg selv, selv om familien fortsatt var i Aleppo. Da jeg spurte hva han kunne, svarte han: shawarma! – Velkommen til familien Aleppo Bahebek! sa jeg.»

BILMEKANIKER Hadri har jobbet som shawarma-kokk i Russland, men drømmer egentlig om å bli bilmekaniker – noe Ragnhild i Mestringsguiden er sikker på at de skal få til. Når man driver sosialt entreprenørskap på denne måten, må man mestre å ha flere tanker i hodet samtidig. Med Ragnhild og Christines «action-reaction» holdning er det kort vei mellom ide og handling.

DELINGSØKOLOGI Etter å ha levd et godt liv på Hovelsrud gård og blitt velsignet inn i døden av en imamgodkjent prest, ble 200 kyllinger levert en fredag morgen på Vippa. «Jeg syns jo det var absurd å motta så mange kyllinger. 200 kyllinger – det er mye å tenke på!» Christine mener at kyllingene også får et godt after-life: lår og bryst grilles til shawarma på Aleppo Bahebek; hele kyllingen kokes til zigni på Injera Palace, kropp og skrog blir suppe på Kinabolle; Bowls by Trio bruker bryst, og vingene lander kanskje på Mr. Chow by Plah. 

MINDRE KJØTT «Vi er stolte av at vi på Aleppo har etablert en tallerken som Ragnhild og jeg har veldig lyst på: en vegetartallerken, i tillegg til en falafel-tallerken», sier Christine, og Ragnhild legger til at på Injera Palace er det også hovedvekt på grønnsaker og belgvekster som linser og erter. «Hvis vi skal utjevne disse forskjellene i verden og samtidig spise så mye kjøtt som vi gjør, kommer dette aldri til å gå bra – det må reduseres og det er ikke noe å lure på». Matbodene på Vippa er en del av en større helhet, hvor «fra jord til bord»-tankegangen står sentralt. Matavfall komposteres og blir til jord, og det tilstrebes økologiske og bærekraftige måltid. DebioInfos veiledningstjeneste Matvalget hjelper til med å realisere bærekraftidéene til Vippa, og under årets utdeling av Matprisen 13. november, har matbodene samarbeidet om å sette et bærekraftig måltid på menyen.

Mestringsguiden er et ideelt as, som drives av Ragnhild Jennifer Slettner sammen med Christine M. Pramm. De selger bosettingstjenester til Oslo kommune, i tillegg til å nå drive to restauranter: Aleppo Bahebek med syrisk gatemat, og eritreiske Injera Palace som serverer retten Injera på Vippa. Forretningsmodellen er enkel: overskudd går til drift og nyskaping for og med flyktninger.

Les mer om Mestringsguiden på debio.no/matvalget

Gode historier

Vi i Debio er gjennom hele året ute på besøk hos mange ulike virksomheter. På våre reiser mellom fiskebåter på Vestfjorden, kornbønder på Byneset og saueprodusenter på Jæren, møter vi flotte mennesker med et stort engasjement for dyra, naturen og maten vi spiser – gode verdier som både fascinerer og inspirerer oss. I Debio tror vi på åpenhet og deling av kunnskap, derfor formidler historier om noen av de vi møter på vår vei, historier om menneskene som står midt i det, om hvorfor de gjør som de gjør og hvordan vi alle kan lære og løfte hverandre videre. Historiene finner du i magasinet «Fordi du bryr deg«.

Del denne artikkelen

Kontakt