Matprisen 2024
Matprisen 2024
I år ble Matprisen utdelt for ellevte gang, og dette ble feiret med stor fest på Sentralen i Oslo den 11. november 2024. Prisutdelingen ble ledet av Idun Leinaas, leder for Debio Marked.
Matprisen er Norges viktigste matpris og hyller bønder, produsenter, kokker, formidlere og de som bryr seg om bærekraftige måltider. Nedenfor presenteres vinnere, nominerte og måltidet som ble servert til gjestene under prisutdelingen.
Årets jury har bestått av
Trond Ivar Qvale (juryleder – bonde, farfar og litt skribent), Arnt Steffensen (kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta), Eivind Haalien (kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen), Ingri Rosén Guren (bonde på Kure Vestre), Johanna Petterson Utvær (kokk og tidligere mottaker av KokkeKarlas stipend), Jonathan Kolbu (kokk og drifter av flere personalrestauranter i 4Service), Mikael Svensson (driver Restaurant Kontrast, Avalon og b.culture) og Selje Lyngset (sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb).
Måltidet
Ta vare på jorda.
Ta vare på dyra.
Ta vare på naturen.
Ta vare på sesongane.
Ta vare på menneskja.
Ta vare på mattradisjonane.
Ta vare på råvarene.
Ta vare på restane.
Ta vare på mangfaldet.
Ta vare på kvarandre.
Historisk sett har vi menneskjer ete det vi har hatt rundt oss. Geografi, natur og landskap har sett rammene, og desse rammene gjorde at vi åt det vi kunne produsere sjølv. Noko bytta vi til oss, og den nedarva kunnskapen knytt til konservering og bevaring av råvarene hjalp oss gjennom vinteren. I overgongen frå naturalhushaldet til marknadsøkonomien, har avstanden mellom produsent og konsument blitt større og større. Den akkumulerte kunnskapen vi fekk tilgang på i tida med naturalhushaldet er ikkje lengre allkunne, og historieforteljarane om råvarene og maten er fleire enn hendene som gjer jobben.
For å førebu og lage måltidet på Matprisen i år har vi invitert inn menneskjer med inngåande kunnskap om både råvarer og mattradisjonar, matteknikkar og sesongar. Aleksander Vartdal og Johan -Laursen frå Thon Hotels, Máret Rávdná Buljo, Tom Victor Gausdal og Natalja Pogost frå Hitchhiker, Leif Magne Grastveit og Ann -Kristin Møsth Wang frå Matvalget og bybonde Kia Vulgaris har sidan våren 2024 samarbeidd om eit berekraftig måltid som handler om å ta vare på og vidareutvikla kunnskapen. Råvarene er henta frå produsentar over heile landet, og måltidet er tildelt Debios serveringsmerke i gull.
«Som barn hadde eg og søskenflokken min oppgåva med å kaste beinrestane etter middagen. Då gjekk vi ut, sa velvalde ord med påfølgande ønske om at det skulle oppstå nye rein av beinrestane, i det vi slapp beinet i bøtta.» – Máret Rávdná Buljo
«Vi har et ansvar som formidlere av mat og matkunnskap for å ta vare på våre røtter. I årets meny har vi valgt å legge fokuset på tradisjonelle retter, råvarer, produkter og konserveringsmetoder som før var livsviktige, men som sklir lenger og lenger bort fra oss. En meny som hedrer røttene våre, både i ny og gammel drakt.» – Aleksander Vartdal
Matprisen
Vinner: Hanen
Veien fra de som lager til de som spiser maten kan være så uendelig lang. Årets vinner er en av dem som knytter det hele sammen. Ved å skape stolthet og engasjement rundt lokale håndverkspraksiser, den stedegne maten og drikken, og kultur- og naturlandskapet rundt oss, gjør vinneren oss alle mer klar over hva vi faktisk har. Vi i Norge er stolte av anerkjennelsen vi nå får for både oster og sider, men den som sto opp først og proklamerte det for verden er Hanen, næringsorganisasjonen som fremmer gardsmat og bygdeturisme. I over 25 år har denne organisasjonen løftet mange små familiebedrifter og vist fram at Norge er et land som faktisk er rik på lokal matproduksjon som er særegen og verdt å oppsøke. Matprisen går i år til en aktør som selv deler ut priser, som selv løfter andre foran seg, og gjennom det gjør oss alle mer klar over hva vi har og hva vi bør ta vare på. Årets vinner har all grunn til å være kry. Gratulerer, Hanen!
Nominert: Camphill Norge
I seks landsbyer i Norge finner man Camphill, levefelleskap for og med mennesker med ulik grad av utviklingshemming. Målet med landsbyene er å gi beboerne en trygg livssituasjon hvor de kan ta egne valg, få omsorg og delta i et felleskap. Å anerkjenne at et hvert menneske alltid er i utvikling, er en hovedoppgave for arbeidet som gjøres i landsbyene, slik at alle får samme mulighet til å finne meningsfulle oppgaver og et innholdsrikt liv. Biodynamisk og økologisk landbruk er en integrert del av livet i landsbyene, og viser at omsorg for mennesket og for naturen kan være ett og det samme.
Nominert: Grindal Ysteri
Kan du smake på en ost at måten den ble produsert på tar hensyn til livet rundt gården? Eller at dyrene beiter på setra og tar vare på de siste spor av et gammelt kulturlandskap på fjellet? Kan man egentlig smake verdivalg? Enten man gjør det eller ei, er det ingen tvil om at Grindal Ysteri produserer velsmakende ost samtidig som de tar egne valg for sin drift. De prioriterer tid på fjøsstell, utgardsgjerding og kulturlandskapspleie. Osten ystes av rå melk, for smaken og for kroppen. De samarbeider, støtter og løfter felleskapet, spesielt igjennom mange år i Norsk Gardsost. Grindal Ysteri er nominert til Matprisen fordi de går sin egen vei til glede for alle oss andre.
Årets kjøkken
Vinner: Kvitnes gård
I en restaurant kan du studere en meny og la appetitten få velge. Årets vinner ber deg ikke bare å velge mat, men å reflektere over hvor maten kommer fra. Kvitnes gård er bygd av tipptippoldefaren til Halvar Ellingsen, som driver gården og restauranten. På vei mot økologisk sertifisering og med et stadig mål om å utvikle seg videre, serveres en fullstendig nordnorsk meny, ned til den minste ingrediens. Gjennom måltidet formidles hvordan den totale driften gjøres på gårdens, ansattes og naturens premisser. Sesongens råvarer får skinne hos en aktør som forstår verdien av sine omgivelser, både naturen rundt dem og menneskene som bor der. Vi blir klokere og fylt med ydmykhet over alt som åkeren og havdypet kan gi takket være vinnerens insistering på at maten skal tilhøre de små, lokale kretsløpene. Gratulerer, Kvitnes gård!
Nominert: Holmen Lofoten
Holmen Lofoten er et lite, familiedrevet hotell med utsikt mot Lofotodden og Vestfjorden som serverer sesongbaserte måltider fra det rike matfatet ytterst i Lofoten. Plassert i ombygde rorbuer er det ikke unaturlig at maten som serveres inneholder mye av det havet og fjæra har å by på, men Holmen Lofoten viser at den tradisjonelle lokale maten også består av delikatesser fra lyng og fjell. Ved å invitere gjestekokker fra hele verden lar de gjestene få oppleve det nære og stedegne gjennom et internasjonalt prisme. Høy kvalitet på maten, og en stor vilje til å formidle verdien av det særegne og lokale, gjør dem til en verdig nominert.
Nominert: Varemottaket
Bak Annis pølsemakeri i Oslobukta, nær der varene kommer inn, finner du Varemottaket. Restauranten er liten, musikken er høy og maten leken og levende. Sesongen bestemmer råvarene, og menyen i smakslaboratoriet endrer seg konstant. Enten råvarene kommer fra slakteriet eller fra åkeren til en økologisk gård, behandles de med en slags uærbødig respekt. De to kokkene Peder Støylen og Halaigh Whelan-McManus har ingenting mer de trenger å bevise, men imponerer likevel i måten de tilsynelatende uten anstrengelse får den enkelte råvare til å fremstå i ny og spennende drakt.
Årets storkjøkken
Vinner: Kreativ Catering
Livet er for kort for tørre snitter. Kreativ Catering har i navn og virke vist at maten man bestiller til møter og fest slett ikke behøver å være trist og etter strenge, foreskrevne regler for komposisjon i råvare og sammensetning. Med utgangspunkt i ferske råvarer, enten de kommer fra skog eller fjære, er maten god og fantasifull. Oppfinnsom er også firmaet når de finner måter å både øke andelen norske og økologiske råvarer og redusere matsvinnet fra dem. Ved å velge porselen over engangsasjetter, beskyttet av strimlet restepapp, illustrerer de at idérikt og bærekraftig hører sammen. «Det er ingen kunst å komme på noe nytt, men det er verre å komme på det av seg selv.» Slik kan man tenke, men slik tenker nok ikke årets vinner. Gratulerer, Kreativ Catering!
Nominert: Øyafestivalen
Intet menneske er en øy, atskilt for seg selv. På Øyafestivalen er alle knyttet sammen med en interesse for musikk – og økologisk mat. Rundt 20 000 gjester er innom daglig og mange av dem, sammen med frivillige og artister, tar seg både en og to matbiter. I over ti år har over 90 % av festivalens måltider bestått av sesongens økologisk råvarer fra lokale bønder. Om så magen blir mett for øyet, har Øya fortsatt appetitt på bærekraftige måltider.
Nominert: Åpent Bakeri
Håndverksbakeriet Åpent Bakeri gjør det enkelt. Eller vanskelig. Med lite bearbeiding, lite tilsetninger og lite maskiner, men desto mer manns- og kvinnekraft og respekt for råvarene, serverer bakeriet brød, søt bakst, pizzaer og mer til hovedstadens beboere. Bakeriet har det siste året markert seg ved å gjøre bærekraftige valg i råvarene, enten det er økologiske egg og kylling eller bruk av andresorteringsgrønnsaker fra lokale produsenter.
Årets råvareprodusent
Vinner: Huseby gård
Når kostrådene ber oss spise grønt, matministeren ber oss spise lokalt, og forskerne ber oss spise miljøvennlig mat, kan vi være takknemlige for at vi har produsenter som Huseby gård. Huseby vet at det er den økologiske bærekraften som danner grunnlaget for de andre to bærekraftpilarene. I den økologiske grønnsaksproduksjonen deres jobber de med jordens biologi for å skape et levende jordsmonn for fremtidige generasjoner, og hvor de blant annet inviterer inn bygdas skole til egen skolehage for å forstå sammenhengene og å lære respekt for maten. Årets vinner er en av dem som lager de råvarene vi trenger på den måten vi trenger. Takk for maten, Huseby gård!
Nominert: Astrid Bjørnson
Astrid Bjørnson er økologisk bonde og driver Kryssgaarden i Vestfold. Her søker hun gjennom gjødslings- og plantevernstrategier å etterligne og støtte opp under naturlige økosystem og kretsløp for å ivareta helsa til alle levende vesener i verdikjeden. Bjørnson omsetter det meste av sine grønnsaker, frukt og bær lokalt. Enkelte kunder kommer langveisfra for å kjøpe varene hun produserer, og hun tilbyr også selvplukk. Dette for å skape en ærlig relasjon med kundene, og gi innsikt i økoproduksjonen for de som besøker gården.
Nominert: Skjærgaarden gartneri
Sirkulært og regenerativt er to stikkord for grønnsaksprodusentene ved Skjærgaarden gartneri. Urter, vårløk og deres egen skjærgaardsløk dyrkes på friland. All overskuddsproduksjon komposteres og tilbakeføres til jorda. Ved å jobbe sammen med dagligvare og kommune i et kretsløp av grønnsaksproduksjon, biogass og produksjon av næringsmidler til plantene, viser de at å tenke innenfor og utenfor verdikjedene skaper unike produkter og unike gårder.
Årets produsent
Vinner: Grindal Ysteri
Årets vinner produserer oster på rå melk hvor et vilt og levende utvalg av naturlige mikroorganismer gir en unik smak. Men Grindal Ysteri gir oss også smaken av en produksjon som tar hensyn til dyra, til livet rundt gården, smaken av verdivalg. Dyrene deres beiter på setra og tar vare på de siste spor av et gammelt kulturlandskap på fjellet. De prioriterer tid på fjøsstell, utgardsgjerding og kulturlandskapspleie. Ysteriet samarbeider, støtter og løfter felleskapet, spesielt gjennom mange år i Norsk Gardsost. Søstrene Turid og Ragnhild Nordbø har i ti år drevet ysteriet i Rennebu, hvor melk fra egne kyr og geiter blir til håndlagde oster av svært høy kvalitet. Her har de funnet en måte å la kulturlandskap og natur gå i ett, og hvor håndverk og hensyn til både dyr og naturen de er i, utgjør en del av ostenes egen terroir. Gratulerer, Grindal Ysteri!
Nominert: Halvors Tradisjonsfisk
Noen fisker reiser jorda rundt før de kommer i butikken, men det gjør ikke den man får fra Halvors Tradisjonsfisk. Fra den nordnorske kystflåten sendes vinterskrei og sei til foredling i Tromsø uten flere stopp. Her forvandles råvarene fra havet til modna fiskeprodukter av høyeste kvalitet. Boknafisk og klippfisk gjør sesongvaren skrei til noe vi kan glede oss med gjennom hele året. Ved å bruke hele dyret, også skinn og bein, utnytter bedriften råvaren til det fulle. Halvor og familien viser at ærlige produkter er det som skal til for å begeistre.
Nominert: Juviksild
I Juvika på Romsdalskysten finner vi en familiebedrift som har produsert sildeprodukter i tre generasjoner. En gang var silda en større del av det norske kostholdet, men i dag vet mange dessverre ikke hvordan man tilbereder den. Den sølvblanke fisken er bærekraftig, næringsrik og svært god. Vi er derfor heldig som har aktører som Juviksild som vet hvordan man tar vare på arvesølvet. De formidler godt om hvordan man kan nyttiggjøre seg av denne fantastiske ressursen, og skaper håndverksmessige solide og smaksrike produkter til glede for oss alle.
Årets utfordring
Vinner: Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
I kveld feirer vi bærekraftige norskproduserte måltider i året som har gått. Måten vi produserer maten vår på er en forutsetning for å møte miljø- og klimautfordringene i vår tid – slik at vi også blir mette i morgen og alle dagene som kommer. Matberedskap og miljøhensyn er to sider av samme sak.
Fra det fiskes, melkes, sankes, høstes og på annet vis frembringes mat og drikke fra naturen og våre kulturlandskaper til det når en tallerken, til middag hjemme, på en skolekantine eller et sykehjem, er reisen lang. Mange aktører har en rolle å spille i denne reisen maten vår gjør. De færreste kan dyrke poteter, trekke dem opp av jorda, kanskje vaske dem, sortere og pakke dem, lagre dem, skaffe kunder og kjøre dem ut til dem som til slutt skal spise dem. Vi trenger leddene i verdikjede og vi trenger at de fungerer godt.
I verdikjedene for økologisk mat og drikke opplever vi at det finnes flere propper, som fører til usikker markedsadgang for økoprodusenter, mindre vareutvalg for forbruker – og dårligere matberedskap for oss alle.
Kunden har alltid rett – sies det. Men det forutsetter at kunden har tilstrekkelig informasjon tilgjengelig før hen tar sitt valg. Kundene er ikke like. Vi har ulike preferanser. Ost er ikke bare ost – har vi alle lært nå. Vi legger opp løypa forskjellig gjennom butikkene. Noen har en plan – andre ikke. Noen bruker vogn, andre glemmer kurv. Noen har handlelister, andre ikke. Men så er det noen aktører som har ekstra lange handlelister og kjøper veldig mye mat og drikke på vegne av eller til mange, oss alle sammen faktisk, og da gjerne med forpliktelse til å handle miljøvennlig, gjennom grønne innkjøp eller bærekraftige anskaffelser
Juryen ønsker med dette å utfordre den aktør som vi mener har en fantastisk mulighet til å sørge for at flere mennesker i alle livsfaser og samfunnslag, får spise bærekraftige måltider. Vårt håp og ønske er at utfordringen vil inspirere t til å gjøre det enklere å velge lokalt, økologisk, sesongbasert og råvarebasert i offentlige innkjøp: Mottaker av Årets utfordring er DFØ, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring.
Årets formidler
Vinner: Norges Bygdekvinnelag
Det er mye som tar vår oppmerksomhet, og vi trenger dem som ber oss orientere oss mot det som er viktig. Mat er både et uendelig og samtidig presserende tema. Vi må ta matvalg både for våre kropper og for muligheten til å kunne mette kroppene i fremtiden også. Gjennom kursvirksomhet og råvareaksjoner løfter Norges bygdekvinnelag norske råvarer, tradisjonshåndverk og matkultur. Enten de ber oss spise mer bygg og norske grønnsaker, bruke hele dyret eller argumenterer for gratis skolemat, artikulerer den frivillige organisasjonen innsikt og kunnskap som folk, både i by og bygd, trenger for å bidra til å redusere matsvinn, styrke selvforsyningen, bedre folkehelsen, og skape et bærekraftig matsystem. Årets vinner ser bakover, fremover, og inn i tiden vi lever i. Bygg og fattigmann går hand i hand i et formidlingsarbeid som lærer oss å bruke mer av vårt eldste kornslag, å spise opp maten vår eller å gi skolebarn helsefremmende og bærekraftig mat. Gratulerer, Norges Bygdekvinnelag!
Nominert: Framtiden i våre hender
Sammenhengene mellom maten vi spiser (og ikke spiser) og natur, klima, dyrevelferd og bondevelferd, det er noe av Framtiden i våre hender fremmer. Norges største miljøorganisasjon vet at for å få politisk gjennomslag, må man ha støtte fra andre og de må forstå innholdet i saken. Evnen til å gjøre kompliserte tema forståelig er noe av det som kjennetegner dem. Temaet mat skaper enormt engasjement, men er preget av sterke og ofte polariserte meninger. Organisasjonen er god til å bygge broer og skape forståelse, men uten å gå på bekostning av det forskningen faktisk sier.
Nominert: Matjungelen
De som skal produsere, tilberede, handle inn og spise maten i fremtiden er barn. Matjungelen er et nasjonalt aktivitetsprogram for barnehager og SFO hvor barn kan leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden. Det er en jungel av meninger, og Matjungelens mål er å gi flere barn rom til å utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap. Da blir det enklere å finne sin egen vei, oppleve mestring og ta gode matvalg gjennom oppveksten og ut livet.
Årets salgskanal
Vinner: Eide Handel
Alt kan ikke kjøpes for penger, men heldigvis kan man kjøpe noe av det beste vi har hos årets vinner. En handel hos familien Eide på Kvaløya utenfor Tromsø er et butikkbesøk utenom det vanlige. Fra havet, fra vidda, fra jordet og fra fjøset og inn i storstua til årets vinner kommer råvarer som foredles og forvandles til noe verdt å valfarte til. Selv om butikken har alt man trenger fra et supermarked, har de også eget kjøkken og produksjonslokale, fiskemottak, bakeri og kafé, catering og mer. Ved å drive så bredt, skaper det egen sirkulærøkonomi. Det betyr mindre matsvinn, mer kortreist mat og mer vekt på kvalitet. Enten det er lokale råvarer fra sjø og land eller egenproduserte produkter, du finner det hos Eide Handel. Å ha særegne kvaliteter og å tilby det unike, viser mulighetene til et annet matsystem med lokale verdikjeder, og det er nettopp derfor årets vinner heter Eide Handel!
Nominert: Haneborg Gård
Enten du plukker det selv eller får det ferdigplukka, Haneborg gård har det meste. Med 50-60 grønnsaksslag, blomster og selvplukk på mais, bønner og sylteagurker, er det mange fra det sentrale Østlandet som tar turen innom, faktisk nærmere 70 000 i høysesongen. Det de ikke produserer selv, finner du uansett i gårdsbutikken som rommer det meste av grønt, dyr og tørrvarer, mye økologisk.
Nominert: Norganic
Tilgangen på økologiske produkter, både de vi kan produsere i Norge og de som må importeres, har ofte vært ujevnt fordelt i landet. Norganic gjør noe med det. I over tjue år har virksomheten vært grossisten for bedrifter over hele Norge som ønsker økologiske produkter til produksjon, eller for salg. De driver egen import av økologisk matvarer, og har Norges største nettbutikk for økologiske mat og drikke til glede for både stor- og hybelkjøkken.
Debioprisen
Vinner: Fire biodynamiske gårder – Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre
Å være et selvstendig kretsløp er på mange måter et ideal for en økologisk gårdsdrift og få får det til slik de biodynamiske gårdene Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre. De fire gårdene på Østlandet har ulike produksjoner, men felles er en omsorg for både plantene og dyrene de har, og et mål om å være selvforsynte, enten det er fôr til dyrene eller kompost og gjødsel til plantene. Sammen viser de at en bærekraftig drift på egne ressurser er mulig. Gjennom årenes løp har de vært både råvareleverandører, foredlere, undervisningsarenaer og kulturelle møteplasser, alt sammen med utgangspunkt i det stedegne og med en imponerende utnyttelse av ressursgrunnlaget. Gratulerer til de fire biodynamiske gårdene Alm Østre, Bergsmyrene, Fokhol og Ommang Søndre!
Nominert: Lofoten Seaweed Company
Lofoten Seaweed håndhøster tang og tare i Nappstraumen – en av verdens sterkeste tidevannstrømmer. Skånsomt høster og foredler de et rikt utvalg unike produkter til glede for både restauranter og deg og meg. Lofoten Seaweed har gått foran i en ny norsk bransje som utvikler produkter sanket fra havet, en verdifull og fornybar ressurs som tidligere har vært oversett. Produksjonen er økologisk, og virksomheten har fra starten av dokumentert innhøsting og gjenvekst for å sikre en bærekraftig matkilde.
Nominert: Tilstede Mat og Mer
Tilstede i Kristiansand har et rikt utvalg av sjømat og plantebasert mat, men også mer. Restauranten Tilstede Mat og Mer, som var den første som fikk Debios sølvmerke for å servere over 50 % økologisk, har en gjennomtenkt drift hvor råvarene hentes fra lokale produsenter og hvor opphavet til alt kommuniseres tydelig. Restauranten inkorporerer bærekraft i hele sin drift, enten gjennom å invitere inn flyktninger til å ta fagbrev hos dem, til å undervise og kurse andre storkjøkkenaktører i hvordan man serverer mer økologisk og bærekraftig.
KokkeKarlas stipend
Stipendmottaker: Benedicte Jørgensen
Fra Bergen til København og Paris og tilbake igjen. Årets mottaker av KokkeKarlas stipend har reist ut i verden for å lære, reist hjem for å foredle håndverket, og vil nå ut igjen. Hun har tidlig valgt seg bærekraftige spisesteder som sin arbeidsplass, og har lært seg kokkeyrket hos fine dining-restauranter i utlandet. Etter noen år reiste hun heimatt og har jobbet på Hoggorm, Lysverket og Hardanger Fjord Lodge. Her har hun fortsatt sin utvikling som kokk og raffinert sine ferdigheter.
Selv sier hun at hun i stadig større grad drives mot rene råvarer, og har søkt om et stipend til å ytterligere fordype seg i nettopp dette. Målet er å reise til Japan for å lære mer om fisk, teknikken ikijime og fermentering. Juryen tror gamlelandet vil ha glede av kompetansen mottakeren vil tilegne seg på denne reisen.
Benedicte Jørgensen er årets mottaker av KokkeKarlas stipend. Juryen gratulerer og ønsker deg lykke til og velkommen tilbake igjen!