Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Månedens serveringssted: Kalnes videregående skole

Månedens serveringssted

Seks kilometer utenfor Sarpsborg sentrum ligger Kalnes videregående skole – en grønn oase med røtter tilbake til 1800-tallet. I hjertet av skolen finner vi kantina som i år feirer 10 år med Serveringsmerket i bronse!

Kokken Henrick Halvorsen er tydelig stolt: «Vi tilbyr gratis frokost og lunsj til alle elevene våre – og det skal være sunt, bærekraftig og likt for alle.»

Maten kommer gjerne rett fra skolens eget økologiske gårdsbruk som strekker seg over 1450 dekar. Her produseres korn, gras, og poteter og grønnsaker som selges i skolens egen gårdsbutikk. I tillegg huser gården totalt 170 dyr, derav melkekuer, sauer, storfe, griser, høner og hester.

Det siste året har kantina fått over 1,2 tonn økologiske råvarer fra skolegårdsbruket. «Alt dette har gått rett til lunsjen til elevene – fra egen gård», informerer Halvorsen. Gårdens råvarer distribueres også til andre skoler og offentlige kantiner i fylkeskommunen.

Siden 2020 har kantina samarbeidet med Matvalget for å videreutvikle bærekraftige og varierte måltidsløsninger. Skolens ambisjon har vært å lære elevene hvordan mat påvirker både energinivå og skoleprestasjoner, og hvordan produksjonsmetode påvirker det biologiske mangfoldet, klima og fordeling av jordas ressurser.

«I 2017 serverte vi kun havregrøt til frokost. Nå får elevene varm lunsj hver dag – med suppe på mandager, fisk annenhver uke, og ellers veksles det mellom pasta, kjøtt og grønnsaksbaserte matretter på menyen», fortsetter Halvorsen.

«Etter at de har begynt med gratis mat på skolen har gjennomføringsgraden, karaktersnitt og trivsel gått opp på skolen», forteller rådgiver fra Matvalget, Leif Magne Grastveit.

«Elevene bryr seg og vil gjerne påvirke menyen. Mat er viktig for kroppen og humøret», sier Halvorsen videre. «Hos oss er hele verdikjeden synlig. Fra jord til bord! Det gir matglede – og det gir mening!» avslutter han entusiastisk.

Kalnes videregående skole inviterer til Kalnesdagen med åpen gård, lørdag 3. mai! Der kan dere oppleve alt det flotte skolen har å by på.

Del denne artikkelen

Kontakt