Månedens serveringssted: Økolonialen
Månedens serveringssted
12 km fra Stokmarknes i Vesterålen, i en låve fra 1903, har Økolonialen etablert en mikrobedrift som fører økologiske og miljøvennlige produkter. Ta turen til en ny og stolt innehaver av Serveringsmerket i gull som i tillegg tilbyr økologiske produkter fra nettbutikken sin til hele Norges land.
«Det er veldig givende og motiverende å drive en butikk med fokus på økologi og bærekraft, sier eier og daglig leder Anna Green-Hultgren. «Vi savnet en butikk hvor vi kan være trygge på at vi handler på en ansvarlig måte».
Økolonialen tilbyr et variert sortiment, fra økologiske matvarer og rengjøringsprodukter, produkter som er FSC-godkjente, samt produkter fra lokale gjenbruksdesignere og håndverkere, til bøker med kunnskap om økosystemet vi lever i.
«Vi ønsket å gi kundene våre trygghet. Vi kan jo påstå som mye vi vil, men med en tredjepartsgodkjenning fra Debio, som ser oss i kortene , så sjekkes at det vi sier stemmer», fortsetter hun.
«I dagens samfunn som nå er stappet med grønnvasking, blir denne type sertifiseringer eneste mulighet en forbruker har til å sjekke om virkeligheten samsvarer med markedsføringen til bedriftene», sier hun videre.
Økolonialen gir 20 prosent av overskuddet til miljø- og samfunnsbyggende formål og ønsker på den måten å bidra til stimulering av lokalmiljøet.
«Vi er en del av et økosystem, og vi ønsker å gi tilbake», forteller hun engasjert. «I fjor ga vi overskuddet til barnehager med miljøfokus ved at de fikk et bokashi -startsett. Dette sikrer at nye generasjoner lærer om kompostering og jordhelse».
Så hva skjer videre fremover? «Vi ønsker å vokse saktere, men lykkeligere, sammen med lokalsamfunnet. Det er slik man skaper et godt samfunn!» avslutter hun.