Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Månedens serveringssted: Reindyrka

Månedens serveringssted

Sentralt i Bergen by ligger butikken Reindyrka som i høst markerer sitt 15-årsjubileum! Reindyrka ble etablert høsten 2010 av to matentusiaster som fant sammen da den opprinnelige Helios-butikken måtte lukke dørene.

«En av kundene mine ble helt knust, og da bestemte vi oss for å starte noe nytt sammen,» forteller butikkeier og driver Anja Eilertsen.

Reindyrka er en frittstående økologisk dagligvarebutikk med Debios serveringsmerke i gull som garanterer at over 90 % av matvarene er økologiske. Butikken handler direkte fra bonden og tilbyr alt fra ferske grønnsaker, meieriprodukter og lokal bakst til frø, planter og naturlig hudpleie.

«Lokal mat, fokus på ultraprosessert og norsk matproduksjon er i vinden og det virker positivt inn på økologisk. Folk er opptatt av ren mat og samtidig støtte bonden. Vi vil at våre kunder skal være trygg på å finne økologiske varer hos oss, derfor velger vi å kommunisere det med Serveringsmerket», forteller Anja.

Reindyrka arrangerer jevnlig butikkdemoer hvor kundene får møte bonden. «Da kan de prate om gården og få høre historien bak matvarene. Det handler om å bygge tillit og kunnskap sånn at avstanden mellom kunden og bonden blir kortere. Her er det kun ett ledd imellom – og det er Reindyrka», sier hun stolt.

Butikken har mange faste kunder – noen som har fulgt dem helt fra Helios-tiden til barnefamilier og turister som aktivt har søkt opp ordet «økologisk» og kommer målrettet til den sentralt liggende butikken.

«Det er gjerne bevisste kunder som har tatt et miljøvalg hvor økologi, helse og lokal mat spiller en avgjørende rolle. Gjerne økologisk først, deretter lokalt produsert,» fortsetter hun.

«Vi ønsker å være en motstemme til det tradisjonelle dagligvaremarkedet. For oss handler det ikke om å vokse raskest, men å holde fast i verdiene våre. Vi velger økologisk fordi vi ønsker et jordbruk som er bærekraftig på lang sikt og som opprettholder våre naturressurser uten å skade jordsmonn og vannressurser. Reindyrka skal være en bidragsyter til en mer rettferdig og bærekraftig matkultur der hvor gode folk og gode krefter finner hverandre!» konstaterer hun avslutningsvis.

 

Foto: Christine Bouché 

Del denne artikkelen

Kontakt