Månedens serveringssted: TilStede mat og mer
Månedens serveringssted
Restauranten TilStede mat og mer har hatt Serveringsmerket i sølv i 10 år og er en foregangsbedrift innen bærekraft. De er Miljøfyrtårn-sertifisert, vant Årets Miljøbedrift i 2019, og ble i år nominert til selveste Debioprisen ved Matprisen – en hyllest til deres dedikasjon til økologi og miljø.
«Vi ønsker å vise våre kunder at vi faktisk gjør det vi sier,» forteller Benjamin T. Dogan, eier av TilStede mat og mer. De var den første restauranten som fikk Serveringsmerket i sølv for å servere 50 % økologisk. «Vi var den første i Norge til å oppnå dette i 2014, og vi har klart å beholde det i ti år. Det er vi kjempestolte av!»
TilStede mat og mer, som ligger i hjertet av Kristiansand, tilbyr et variert utvalg av sjømat og plantebasert mat. De legger vekt på lokale, sesongbaserte råvarer og serverer både «Dagens hav» med villfanget fisk og «Dagens jord» med veganske retter. I tillegg driver de med catering, egen matvareproduksjon og søsterbedriften The ODD Bakery, som kun bruker norsk og økologisk mel.
Bærekraft er en integrert del av driften og tanken om å ta vare på seg selv og sine omgivelser ligger sentralt. «Vi inviterer flyktninger til å ta fagbrev hos oss og underviser andre aktører i bransjen i hvordan man serverer mer økologisk og bærekraftig», forklarer han.
For å få flere til å velge økologisk, mener Benjamin at tilgjengelighet og økonomiske insentiver er avgjørende. «Det må være lønnsomt å drive med økologiske varer slik at volumet øker og prisene blir konkurransedyktige. Når det skjer, vil også flere velge økologisk – for hvem velger bort økologisk hvis prisen er den samme?» spør han retorisk.
Benjamin avslutter med en klar oppfordring: «Vi kan alle bidra litt med hvor vi velger å handle og hvilke varer vi kjøper. Det er bedre å ta små steg som blir en del av oss enn å ta disse store drastiske endringene som sjelden holder i lengden.»