Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Økologisk mat i de nye kostrådene

På Arendalsuka i august ble nye kostråd offentliggjort. Det er tolv år siden man sist lanserte kostråd i Norge, og for første gang nevnes klima- og miljøeffekten av kostholdet. Økologisk produsert mat er omtalt som et av de miljøvennlige alternativene.

Tekst: Peter Møller

Målet med kostrådene er å fremme folkehelsen gjennom gode matvalg. Sykdom og tidlig død, som det så prosaisk formuleres, er sterkt forbundet med et usunt kosthold. Videre skriver Helsedirektoratet på sine nettsider at «en endring av kostholdet i tråd med Helsedirektoratets kostråd kan redusere risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2». De forrige norske kostrådene kom i 2012, og besto av ti punkter. Dagens kostråd har blitt redusert til sju punkter:

 

  • Ha et variert kosthold, velg mest mat
    fra planteriket og spis med glede
  • Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider
  • La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag
  • Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt
  • Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett
  • Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses
  • Drikk vann!

De nye kostrådene er baserte på De nordiske ernæringsanbefalingene, NNR 2023, som ble offentliggjort 20. juni 2023. NNR 2023 utgjør kunnskapsgrunnlaget for kostrådene i Norge. Selv om kostrådene isolert sett beskriver sammenhengen mellom kosthold og helse, omtaler også NNR 2023 sammenhengen mellom matvarebaserte kostråd og klima- og miljøpåvirkningen av disse. Et kosthold i tråd med kostrådene, vil i stor grad være klima- og miljøvennlig, og Helsedirektoratet har også publisert et eget kapittel som omhandler klima- og miljøaspekter ved kostrådene.

En slik anbefaling har man tidligere hatt i både svenske og danske kostråd, men dette er nytt i norsk sammenheng, og i år kan vi lese at Helsedirektoratet, i samarbeid med Miljødirektoratet, kommer med anbefalinger om hva slags råvarer man helst bør velge i et klima- og miljøperspektiv. Som direktoratene skriver: «Følger du kostrådene spiser du ikke bare sunt. Du gjør også et godt valg for klima og miljø.»

I NNR 2023 finnes flere steder anbefalinger om å velge råvarer fra økologisk eller tilsvarende jordbruk. «Tilsvarende» betyr gjerne produsert uten enten plantevernmidler eller mineralgjødsel, men uten økologigodkjenning. Samtidig pekes det i NNR 2023 på at sporbarheten som ligger i en økologisk sertifisering, spesielt for importerte varer, gir en garanti for miljøaspektet man ikke finner i produkter som ikke har vært kontrollert av uavhengig tredjepart.

Miljøkapittelet til de nye kostrådene er mindre omfattende enn det man finner i De nordiske ernæringsanbefalingene og de vitenskapelige grunnlagsrapportene, men i to av kostrådene anbefales økologisk eksplisitt, nemlig i rådet om å inkludere frukt, bær eller grønnsaker i alle måltider, og rådet om å la grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.

I rådet om frukt, bær og grønnsaker skriver Helsedirektoratet at «det vil være gunstig for miljøet å velge norsk eller økologisk, da det i økologisk jordbruk benyttes mindre plantevernmidler og fordi norsk produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter har et lavt forbruk av plantevernmidler sammenlignet med andre land.»

Om kornproduksjon skriver Helsedirektoratet at den generelt har lave klimagassutslipp, men at ensidig, intensiv dyrking kan medføre forurensing av vann og ha negativ effekt på naturmangfold. Helsedirektoratet skriver derfor at «økt bruk av økologiske metoder i korndyrking kan redusere de negative miljøeffektene av intensiv kornproduksjon».

Ø-merket er det offisielle miljømerket for produksjon, foredling og omsetning av økologisk mat i Norge. Helsedirektoratet og Miljødirektoratets anbefaling av økologisk produksjon bør gjøre det relevant for både forbrukere og aktører som serverer mat til andre å kunne se til nettopp Ø-merket, enten som et visuelt hjelpemiddel i butikk eller som en måleindikator på bærekraftssatsning.

Vil du lese mer om hvordan økologisk mat og drikke er en del av et bærekraftig kosthold, anbefaler vi å lese vår artikkel som nylig ble publisert i Norsk tidsskrift for ernæring.

Del denne artikkelen

Kontakt