Vis at du bryr deg med Debios merker!
Tekst og foto: Åsmund Seip | Heia folk
Fat og Fe
Økologisk gårdsbutikk og kolonial i Sandefjord med gullmerket fra Debio
Over et gårdstun og inn i en hage – på Fevang gård i Sandefjord finner du den økologiske gårdsbutikken og kolonialen Fat og Fe. Med Debios valørmerke i gull er hyllene fulle av bærekraftige matvarer og bak disken finner du den strålende engasjerte eieren, Thea Mørk Engelstad, som har skapt butikken hun alltid ønsket seg selv.
– Jeg drømte om å kunne gå inn i en butikk og vite at alt jeg tok i var økologisk. En butikk som var motsatt av det normale, hvor du virkelig måtte lete for å finne varer som ikke er Ø-merket. Valørmerket er dermed et svar på drømmene mine, et fantastisk konsept som vi gikk all in for med en gang.
– For oss er prioriteringen av leverandører satt opp på denne måten: 1. Økologisk og lokalt. 2. Økologisk og norsk. 3. Økologisk og importert. 4. Lokalt og ikke økologisk. Det kjennes viktig å være den butikken som påvirker og inspirerer, som viser folk at det er mulig. Med gullmerket fra Debio kan jeg slå i bordet og si at dette er viktig, sertifiseringen gir både meg som innkjøper og de som handler hos meg trygghet til produktet – og til all kunnskapen som ligger bak.
«Det skal være godt å komme hit, til et sted som ikke er perfekt, men hvor magefølelsen er god, gullmerket henger på veggen, og du kan føle deg trygg på maten du får kjøpt.»
TilStede mat og mer
Restaurant med sjømat, vegetar, og raw-food i Kristiansand med sølvmerket fra Debio.
TilStede mat og mer i Kristiansand er, for å si det med deres egne ord, en grønn og bærekraftig restaurant som bare lager den maten de har lyst til å lage, til flest mulig mennesker, på en kulest mulig måte. Kjøkkensjef og eier av den første restauranten på Sørlandet med Debios valørmerke, Benjamin Turan Dogan, er opptatt av helhetlig tenkning rundt både råvarer og måltider.
– Vi arbeidet mot å sertifisere restauranten vår, noe vi ble i 2013 med sølvmerket. Økomat er bra mat, det smaker rikere og er bedre for både samfunnet og miljøet, og da er det gøy for oss å være førstemann ut og bevise at det er mulig å ta bevisste valg i restaurantbransjen – også på Sørlandet.
I varme lokaler midt i Markens gate serveres det sjømat, veganske retter og raw food. Menyen er satt sammen av så mange lokale, økologiske råvarer som mulig, selv om Dogan innrømmer at tilgjengeligheten er en utfordring.
– Det har tatt tid å komme dit vi er i dag, ikke minst siden vi er få som etterspør økologiske råvarer i regionen. Men vi tror på samarbeid og dialog med leverandørene våre: For å vise at vi mener alvor kan vi bidra med å satse på nye lokale økoprodukter fra nye leverandører, også om det koster oss litt mer. Det gir omsetning i mindre prosjekter som med det kan vokse og bli til bærekraftige leverandører i vårt nettverk.
– Det vi virkelig trenger mer av, er grønnsaker. Økologiske bær er det mye av, og supert er det, men vi trenger også lokale bønder som satser på alt det vi bruker mye av – løk, gulrøtter, blomkål og purreløk, helt enkelt basisvarer!
Bevisstheten rundt økologi hos både forbrukere, leverandører og grossister opplever Dogan som økende.
– Å følge regelverket kunne vært mer strømlinjeformet, særlig for å få ut rapporter og statistikk fra grossistene som vi trenger for godkjenningen vår. Men når leverandørene får flere og flere på døra som vil ha gode løsninger også for økomat, må de tilrettelegge for det også. På samme måte blir forbrukerne også mer bevisste, og når både de og vi kan legge igjen pengene våre der det monner, da utgjør det en forskjell til slutt. Men da må vi som går først gjøre det tilgjengelig for folk, vise omfanget av de gode råvarene vi har i Norge, og hvordan økologisk mat ikke nødvendigvis trenger å være dyrere enn alt annet.
– Vi driver en restaurant med mye økologisk mat og drikke, men det skal ikke være dyrere enn at en barnefamilie kan komme hit og spise seg mette og fornøyde uten at det skal ødelegge matbudsjettet for hele uken. Med det får vi både forretningsfolk, barnefamilier og vennegjenger på besøk for alt fra en kjapp lunsj til en full aften med økologisk mat, mineralvann, øl og vin. Med mye grønnsaker, bønner og linser, gode leverandører og helhetlig tenkning rundt maten, er det mulig!
«Det er gøy for oss å være førstemann ut og bevise at det er mulig å ta bevisste valg i restaurantbransjen – også på Sørlandet.»
Pizzaco
Pizzakjede i Stavanger-regionen med bronsemerket fra Debio.
Pizza! For et vidunderlig ord, for ikke å snakke om smaken! I Stavanger finnes det mange pizzaglade folk, og noen av dem har startet opp en ny kjede med store ambisjoner. Tommy Raanti, daglig leder i Pizzaco, tenker det har positiv effekt å vise at de bryr seg med Debios valørmerke i bronse.
– For å lykkes, ønsker vi å være en fremtidsretta og annerledes pizzakjede. Da er det en selvfølgelighet å forholde seg til bærekraft og økologi. Vi som står bak har til sammen omtrent 60 års erfaring fra matbransjen, og det må vi bruke til noe godt. Takeaway-mat trenger ikke være dårlig mat, og hvis vi kan velge økologisk uten at det går på bekostning av pris og kvalitet, da går vi for det.
For Raanti og Pizzaco er bærekraft et begrep som ikke bare handler om mat.
– Bordene våre er laget av gamle europaller, gjestene sitter på gjenbruksstoler eller gamle skateboard, utleveringsdisken er laget av forskalingslemmer og lampene tjente en gang som vaskemaskintromler. Og all emballasje er selvfølgelig resirkulert! Slagordet vårt er «En pizza med litt bedre samvittighet», og selv om det er opp til kundene å avgjøre om maten er god, mener vi det blir bedre mat av å bruke rene råvarer og ha en bevissthet rundt de valgene vi tar. Kanskje er vi litt tidlig ute, men fokuset på bærekraft er ikke et blaff og det er vanskeligere å snu seg rundt i etterkant.
For en pizzakjede med relativt standardisert meny, er rutinene for sertifisering en lett prosess.
– Råvarelisten vår er ikke like lang som det andre restauranter har, og 95 % av alt vi kjøper går gjennom én enkelt innkjøpsportal. Da blir det lettvint og forutsigbart å hente ut relevante rapporter og statistikker. Å ha en sertifisering fra Debio er ikke vanskelig – omtrent like lett som å få en god og bærekraftig pizza på Pizzaco!
Serverer eller ønsker du å servere økologisk og bærekraftig mat og har lyst til å si det høyt? Vi hjelper deg! Med Debios merker kan du formidle et stort og viktig budskap på en enkel måte!
Debios merker er et synlig bevis på ambisjonene i maten som serveres. En Debio-godkjent servering tilbyr råvarer som er dyrket med omsorg for jordliv og miljø, fra et landbruk og havbruk som tar hensyn til levende veseners naturlige atferd og behov.