Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Økomat til barnehager St.Hanshaugen

Innen 2018 skal alle de offentlige barnehagene i Bydel St.Hanshaugen servere 50% økologisk mat. Modellen som er utviklet i prosjektet «friske og raske barnehager» og veiledning fra Matvalget skal gjøre dette mulig!

  • Publisert

Kjøttfrie menyer

Varmmaten i barnehagene er allerede kjøttfri, og menyene settes opp med tanke på sesong og norske råvarer. «Det å kutte kjøttet er en løsning for å spare kostnader og miljøet. Hvis vi får opp økologiandelen til minst 50 prosent begynner det å bli høy miljøvennlighet i barnehagene», sier Lars Magnus Ottersen, ernæringsrådgiver i Bydel St.Hanshaugen.

Lars Magnus har de siste tre årene jobbet med maten som serveres i de 12 offentlige barnehagene i bydelen. Gjennom prosjektet «friske og raske barnehager» har han jobbet med å etablere en modell som sikrer at barna får sunne og gode måltider hver dag!

Sunn mat på lavt budsjett

Fire ganger i året planlegges det menyer for hver sesong. Barnehagene får også innkjøpslister som de kan bruke når de bestiller varer fra leverandøren. Med bakgrunn som kokk og utdannelse innen samfunnsernæring sørger Lars Magnus for at måltidene er sunne og at kostnadene er innenfor Oslo kommunes kostpenger på 165kr per barn i måneden!

Alle varme retter er kjøttfrie med fisk og sesongens grønnsaker, ellers består menyen av grovbrød med pålegg, grove vafler og smoothies – for å nevne noe. Hver barnehage har en mat- og innkjøpsansvarlig, og de 12 matansvarlige møtes med Lars Magnus fire ganger i året. Da evaluerer menyene, tester ut nye oppskrifter, får kurs og inspirasjon, diskuterer utfordringer og løsninger.

 

«Alle varme retter er kjøttfrie med fisk og sesongens grønnsaker, ellers består menyen av grovbrød med pålegg, grove vafler og smoothie.»

– -

3000 barnehagemåltider i året

Lars Magnus mener det er viktig at vi bryr oss om hva slags mat som serveres i barnehagen:

«En av grunnene til at vi fikk gjøre dette prosjektet er utjevningsfaktoren, at du skal få god mat uansett hvilken familie du kommer fra, hvor du bor, hvilken barnehage du går i – om det er privat eller kommunalt, så skal kvaliteten være god. Barnehagen har et veldig viktig ansvar. Vi spiser opp til 3000 måltider i barnehagelivet vårt. Det er ganske stor energiprosent du får i barnehagen. Noen spiser i alle fall 60 % av energiinntaket sitt i ukedagen i barnehagen. Da tenker jeg at det er den største arenaen vi har for folkehelse egentlig, med tidlig innsats – med barnehagemat».

Vellykket modell

Prosjektet, som nå er gått over i ordinær drift i bydelen, har vært svært vellykket. De ansatte sparer opp mot et årsverk som de tidligere brukte på å handle i butikken, foreldrene er mer fornøyde med maten, og barna liker det de får. Det de har oppnådd i bydelen har fått stor oppmerksomhet i Oslo kommune. Lars Magnus har fått besøk og besøkt åtte andre bydeler og fortalt om hva de har fått til.  Et møte og foredrag for Byråden for oppvekst og kunnskap resulterte i at Oslo kommune økte satsen for mat i barnehager – fra 112kr per barn i måneden til 165kr.

«Vi spiser opp til 3000 måltider i barnehagelivet vårt. Det er ganske stor energiprosent du får i barnehagen.»

– Lars Magnus

Økologisk neste

Nå vil Lars Magnus og de 12 barnehagene ta neste skritt mot å servere bærekraftige måltider! Målet er ambisiøst – 50% økologisk mat i alle barnehagene innen 2018!

I april var de 12 innkjøpsansvarlige på inspirasjonskurs med mat- og miljøveileder Camilla Wilse i Matvalget. Matvalget ønsket å verve to eller tre barnehager i bydelen som pilotbarnehager for økologisk mat i Oslo. Men etter kurset ønsket alle 12 barnehagene å være med:

«Vi hadde et foredrag med Camilla Wilse med alle innkjøpsansvarlige. Det var veldig inspirerende. Jeg tenkte at de ikke kom til å bli så engasjerte, men jeg prøver og tenke at det er gøy å lære noe nytt. Etter foredraget til Camilla hadde alle masse spørsmål og var veldig engasjerte. Hun stilte spørsmålet om noen hadde lyst til å være pilotbarnehage, og jeg tenkte det kanskje var en eller to, men alle rakk opp hånda!»

Resultatet er et pilotprosjekt for økologisk mat i barnehagene i Bydel St.Hanshaugen. Oslo kommune har et politisk vedtak med målsetting om 50% økologisk mat. Bymiljøetaten, avdeling Grønn kommune, støtter prosjektet som en utprøving av det å løfte matplanlegging til bydelsnivå for å øke forbruket av økologisk mat i barnehagene i Oslo. Resultatene og erfaringene skal deles med øvrige bydeler og virksomheter i kommunen.

Camilla Wilse skal veilede barnehagene gjennom høsten, og gleder seg til å komme i gang! Mandag 25.september holdes kick-off med informasjon om prosjektet og testing av noen av oppskriftene på Vitenparken i Ås.

 

Ønsker du mat- og miljøveiledning?

Del denne artikkelen

Kontakt