Vår- og sommermeny
Blomkålsuppe
Ingredienser
3 stk blomkål
2 stk løk
2 dl røde linser
3 liter melk
Salt
Muskatnøtt
Olje til steking
Fremgangsmåte
Kutt opp løk i terninger. Surr løken i en gryte til den er myk og blank. Da blir den god og søt. Imens kuttes blomkål opp i biter. Ha den i gryta og ha på melk og de røde linsene. Om ikke alt er dekket av væske tilsettes bare litt mer melk eller vann. Når alt er mørt, kjøres suppen med stavmikser. Juster eventuelt tykkelsen med mer vann eller melk. Smak til med salt og revet muskatnøtt.
Rød curry
Ingredienser
3 fedd hvitløk
2 stk løk
1 tommel ingefær
2 ss rød currypaste
3 bokser kokosmelk
1 liter vann
2 ss grønnsaksbuljong
500 g fisk, sei eller torsk
100 g sukkererter
Salt
Olje til steking
Fremgangsmåte
Kutt opp hvitløk og løk i terninger. Riv eller finkutt ingefær. La det surre i gryta til løken er blank og mør. Tilsett rød currypaste kokosmelk, vann og buljong. Kok opp, smak om det trengs mer currypaste eller salt og ha i fisk som er kuttet i terninger. La det trekke i ca 5-10 min. Ha i oppkuttet sukkererter og server.
Drømmesuppe
Dette er en mettende tomatsuppe som kan varieres med sesongens grønnsaker. Det er en grunnleggende regel for å få skikkelige gode supper og gryter og det er at løken får smelte, lenge, lenge i gryten. Den skal ikke bli brun, men helt myk – da får du frem den søte gode smaken
Ingredienser
Til ca. 10 barn
2 gule løk
Olivenolje
3 gulrøtter
4 fedd hvitløk
1 ss tørket oregano
2 dl røde linser
2 buljongterninger
2 bokser hermetiske tomat
eller tomatskalker
2,5 liter vann
Salt og pepper
Fremgangsmåte
Finhakk løk og hvitløk. La løken surre lenge på lav varme, minst 10 minutter, slik at den blir myk og søt. Ha i gulrøtter, oregano, hvitløk og la surre i ytterligere 5 minutter.
Ha i tomater, linser og buljong, rør sammen og hell over vannet. Kok opp og la småkoke i ca. 30 minutter. Når gulrøttene er helt møre, kjøres suppen med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Hakk urter og la barna selv drysse på ved servering.
Tips: Prøv gjerne med sellerirot og andre rotgrønnsaker i suppe. Suppa kan serveres med brød, knekkebrød, brødkrutonger og/eller hele korn.
Plukkfisk
Ingredienser
Til ca. 10 barn
700 g kokte poteter
500 g torsk (gjerne opptint)
3 dl lettmelk
1,5 ss smør
1 løk
1 hvitløksfedd
Salt/pepper
Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene møre. Mos potetene og sett til side. Kutt hvitløk, løk og purreløk smått (spar den grønne delen av purreløken til servering). Fisken kuttes i terninger. Stek løk, hvitløk og purreløk i smør på middels temperatur, når dette er blankt tilsettes fisken og melken i pannen. Kok opp og la det hele trekke til fisken er gjennomkokt, rør godt om. Bland nå fiske- og melkeblandingen med potetmosen, rør i litt og litt om gangen. Når alt er godt blandet sammen, smak til med salt og pepper. Strø over den grønne delen av purreløken. Server med flatbrød eller knekkebrød.
Tips: Konsistensen skal være som i vanlig potetmos, vær derfor obs på væskemengden. Tilsett litt og litt væske. Server med flatbrød, grovbrød eller knekkebrød til.
Solskinnssuppe
Dette er en mettende, søt og varmende suppe. Prøv også med gresskar istedenfor gulrot. Det er en grunnleggende regel for å få skikkelige gode supper og gryter og det er at løken får smelte, lenge, lenge i gryten. Den skal ikke bli brun, men helt myk – da får du frem den søte gode smaken.
Ingredienser
Til ca. 10 barn
2 gule løk
1 kg gulrot
1 fingertommel ingefær
Olivenolje
4 fedd hvitløk
2 dl røde linser
1- 2 buljongterninger
En boks kokosmelk
2 liter vann
Salt og pepper
Fremgangsmåte
Finhakk løk, ingefær og hvitløk hver for seg. Hvis gulrøttene er økologiske trengs de bare å skylles og skjær dem i passe store biter, de trenger ikke finhakkes fordi de skal kjøres med stavmikser når de er kokt møre. La løken surre lenge på lav varme, minst 10 minutter, slik at den blir myk og søt. Ha i ingefær og hvitløk og la surre et par minutter. Ha så i gulrøtter, linser og buljong og 1 liter vann. Rør sammen og kok opp. La småkoke i ca. 25 minutter eller til gulrøttene og linsene er møre. Kjør med stavmikser og ha i kokosmelk. Kok opp og smak til med salt og pepper og sped suppen med vann hvis den blir for tykk.
Tips: Prøv gjerne suppen med gresskar istedenfor gulrot.
Skattekiste med fisk og grønnsaker
Her kan du bruke forskjellige typer fisk. bruk gjerne skrei på vinteren, ellers i året kan dere bruke sei, som er en bærekraftig og rimelig fisk. Her kan dere velge om barna skal lage en porsjonspakke hver eller om dere vil legge fiskebiter og grønnsaker i en langpanne (dyp).
Ingredienser
For å lage små porsjonspakker:
Beregne 50 g fisk og 100 g grønnsaker pr barn
50 g fisk
50 g gulrot
50 g brokkoli
1 ss olivenolje eller smør
1 ss soyasaus
1 bakeark
Litt hyssing
Fremgangsmåte
Sett ovnen på 180 grader. Skjær fisken i ca. 2 cm store terninger. Vask gulrøtter og brokkoli. Skjær gulrøtter i tynne skiver og del brokkoli i passe biter. Legg fisk og grønnsaker i midten av bakepapiret. Ha på soya og smør eller olje. Løft hjørnene på papiret, slik at du kan lage en liten «sekk» snurr litt hyssing rundt, slik at det blir tett. Legg pakkene på et stekebrett og stek i ovnen i ca. 10 minutter. Åpne en pakke og sjekk at fisken er ferdig.
Tips: Ha på litt salt hvis det trengs. Prøv gjerne med ingefær og chili i pakkene! Server med ris eller pasta.
Ingredienser i langpanne
500 g fisk uten skinn og ben
500 g gulrot
500 g brokkoli, helst stilker
1 dl dl olivenolje eller smør
1 dl dl soyasaus
1 ark bakepapir
1 ark aluminiumsfolie
Fremgangsmåte
Skjær fisken i ca. 2 cm store terninger. Vask gulrøtter og sukkererter. Skjær gulrøtter i tynne skiver og del brokkoli i to. Dekk en langpanne med bakepapir. Legg fisk og grønnsaker jevnt utover langpannen. Hell over soya og olje. Ha aluminiumsfolie over langpannen slik at det blir tett og stek i ovnen i ca. 15 minutter.
Tips: Havets skattekiste kan også fint lages ute på bål eller på en grill. Følg oppskriften på små pakker, men bruk aluminiumsfolie istedenfor bakepapir.
Grønnsaksomelett
Ingredienser
Til ca. 10 barn
2 ss olivenolje
2 stk/200 g løk
12 stk egg
4 ss vann
2 ss persille
4 ss ost
4 stk/300 g tomater
½ stk purre
½ stk squash
400 g potet
1 boks crème fraîche
2 ts salt
1 ts pepper
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader. Skjær løk og poteter i biter og stek på middels varme med litt olje i stekepannen i fem minutter. Hakk squash og purre i små biter. Legg løk, poteter, skiver av tomat, purre og squash i en ildfast form. Pisk eggene sammen med crème fraîche for hånd til det skummer. Bland inn litt salt, pepper og persille. Hell over grønnsakene. Strø litt revet ost på toppen, og stek midt i ovnen i 20-25 minutter til eggeblandingen er stivnet.
Tips: Varier gjerne omeletten med andre grønnsaker eller f. eks. rester fra andre måltid.
Matmuffins
Ingredienser
Til ca. 10 store muffins
2 dl hvetemel
2 dl sammalt mel
2 ts bakepulver
½ ts salt
2 egg
1 boks crème fraîche
2 dl lettmelk
30 g smeltet smør
100 g revet ost
1 rød paprika
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader. Mål opp de tørre ingrediensene i en bolle, og miks de bløte ingrediensene sammen i en annen bolle. Bland deretter disse ingrediensene sammen. Vend inn fyllet i blandingen og fordel i store muffinsformer (kan også stekes i langpanne). Stek midt i ovnen i 20-30 minutter. Steketiden varierer ut ifra størrelse. Avkjøl på rist, og oppbevar matmuffinsene kjølig. Kan også fryses frem til bruk.
Grove vafler
Denne oppskriften kan benyttes som et alternativ til brødmat når dere skal ha det litt ekstra koselig!
Ingredienser
Til ca. 14 plater
1-2 egg
1 liter melk
3 spiseskjeer lettrømme
50 g smeltet smør (behold litt til smøring av vaffeljern)
1 ts kardemomme
Havregryn
Sammalt mel
Fremgangsmåte
Tilsett egg, melk og mager kesam i en bolle. Tilsett kardemomme, havregryn, sammalt mel og havrekli til det blir en glatt jevn røre. Bruk mer sammalt mel enn havregryn.Men her tilsettes det etter smak. Rør inn det smeltede smøret til slutt. La røren svelle i 10-15 minutter. Stek vaflene og legg de oppå hverandre etter hvert som de er stekt. Serveres med syltetøy eller smør og ost.
Interessert i hele menyen?
Spørsmål angående denne økologiske menyen rettes til:
Leif Magne Grastveit
Tlf: 476 38 376 | Epost: leif.magne.grastveit@debioinfo.no
Lars Magnus Ottersen
Tlf: 924 87 965 | Epost: larsmagnus.ottersen@bsh.oslo.kommune.no