Begrepet «økologisk» kan ikke brukes på gjødsel- og jordforbedringsmidler
Økologiforskriften avklarer hvilke produkter som kan merkes økologisk, og dette er i hovedsak landbruksprodukter til bruk i næringsmidler og fôrvarer, samt vegetativt formeringsmateriale og frø til dyrking. I anledning starten på dyrkningssesongen vil vi minne om avklaringen Mattilsynet presenterte i 2020.
- Publisert
- Oppdatert
Økologiregelverket (jf forordning 834/2007 art. 12, 1a, b og c) regulerer hvilke produksjonsregler som gjelder for økologisk planteproduksjon når det gjelder tilførsel av næringsstoffer. Det er ingen felles EØS-regler for produksjon av økologisk gjødsel. Driftsmidler som f.eks. gjødsel- og jordforbedringsmidler, ensileringsmidler, m.m. kan ikke under noen omstendigheter markedsføres eller merkes som økologiske, men om de oppfyller kravene i økologiregelverket kan de merkes med «kan brukes i økologisk produksjon». Denne merkingen forutsetter at produktene kun inneholder ingredienser oppført i vedlegg I til forordning 889/2008. Det er virksomhetens ansvar å produsere og merke produkter i henhold til gjeldende regelverk, herunder både gjødselregelverk og økologiregelverk. Videre er det gårdbruker sitt ansvar å kun benytte innsatsvarer i sin økologiske produksjon som er i tråd med økologiregelverket.
Debio tilbyr et driftsmiddelregister som gjør det enklere å finne og formidle informasjon om driftsmidler som kan brukes i økologisk produksjon, men registeret oppdateres av virksomhetene selv og er ikke en godkjenning til bruk i økologisk produksjon fra Debios side. Virksomheter kan etter avtale med Debio legge inn sine produkter i databasen. Det er den enkelte virksomhet som er ansvarlig for at produkter de har listet i registeret er tillatt å bruke i økologisk produksjon. Virksomhetene som bruker driftsmiddelregisteret forplikter seg gjennom avtalen med Debio til å sikre at opplysningene som følger produktet er korrekte.