Nye spennende prosjekter i DebioInfo
- Publisert
- Oppdatert
DebioInfo har fått støtte av Landbruksdirektoratet til å gjennomføre to prosjekter for å styrke omsetning av økologisk mat og drikke:
1. Revitalisering av Debios serveringsmerker: Debio har siden 2012 tilbudt serveringsmerker i tre ulike valører for servering. Merkene finnes i tre utgaver: bronse (minimum 15 % øko/ 15 faste økologiske varer), sølv (minimum 50 % øko) og gull (90-100 % øko). Andelen økologisk måles i innkjøpssum eller vekt. Både offentlige og private virksomheter kan få serveringsmerket. Debio ser nå behov for å både forenkle sertifiseringsprosessen og ytterligere styrke markedsarbeidet knyttet til ordningen. Hovedmålsetningen med prosjektet er å utvikle Debios merkeordning til en attraktiv ordning for private og offentlige serveringssteder, og gjennom dette bidra til å øke salget og omsetningen av norske økologiske produkter inn mot offentlige og private serveringssteder.
2. Finn godkjente økovirksomheter: Norge har et svakt utviklet marked og mindre fungerende verdikjeder for norske økologiske landbruksvarer. Dette gjør det utfordrende for både enkeltforbrukere og offentlige virksomheter å finne de gode økologiske råvarene, og for økobonden å nå ut i markedet med sine produkter. Norske økologiske varer omsettes som ikke-økologiske gjennom sesongen, og flere rapporter og utgreiinger viser at usikkerheten med å drive/legge om til økologisk er frykta for å få varer omsatt i markedet.
I dag kan alle som ønsker det benytte Debios portal for å søke etter Debio-godkjente virksomheter og produkter. Med prosjektet «FINN øko» ønsker vi å videreutvikle denne portalen for i større grad å synliggjøre økologiske produsenter for innkjøpere lokalt og nasjonalt, og bidra til økt omsetning og utnyttingsgrad av norsk økologisk mat og drikke. Tiltaket vil bidra til betre informasjonsflyt i verdikjeden for mat og drikke, inkludert forbrukere, private som offentlige.