Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Matprisen 2022

  • Publisert
  • Oppdatert

Verdige vinnere når Matprisen arrangeres for niende gang

16. november ble vinnerne av Matprisen 2022 annonsert på Matkanalen. Åtte priser og et stipend ble delt ut til stolte små og store aktører. Prisutdelingen hedrer alle dem som jobber for å endre matsystemer i mer bærekraftig retning og som bidrar til å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Matprisen favner hele næringskjeden fra bonde til butikk, og tidligere i høst ble tre nominerte valg ut til sju av prisene. Sent på onsdagskvelden kunne vinnerne slippe jubelen løs.

Bransjeorganisasjonen Norsk Gardsost mottok selve Matprisen. 25-årsjubilanten har med sine 173 produsentmedlemmer vært sentral i den eksplosjonen av norske ysterier, som produserer oster på et svært høyt internasjonalt nivå. Årets vinner har bidratt til samarbeid, åpenhet og kompetanseheving innen sitt felt på en helt unik måte her til lands. «Det er vanskelig å se for seg at så mange lokale norske produsenter skulle ha klart å etablere seg de siste tiårene, med kvalitet i verdensklasse og et enormt mangfold, hvis det ikke hadde vært for arbeidet vinneren har lagt ned» sier jurymedlem og forfatter Thomas Horne.

«Matprisen feirer de som går på jobb for å løse en av vår tids aller største utfordringer: Å skape et bærekraftig matsystem som bidrar til sunne økosystemer og sunne mennesker!», sier Ingrid Kleiva Møller, jurymedlem og fagsjef i Framtiden i våre hender.

Prisen Årets kjøkken gikk til Restaurant K2 i Stavanger. «I en bransje som kan være tøff og lukket, er årets vinner et strålende eksempel på en aktør som velger å gjøre det motsatte: Gode arbeidsvilkår med stor takhøyde for den enkelte, stor åpenhet om sine innkjøp og sine metoder, og et brennende ønske om å servere miljøvennlig mat som holder høyt kulinarisk nivå. Alt dette kjennetegner årets vinner», sier juryleder og restauratør Mikael Svensson.

Mens flere av vinnerne har en regional tilknytning, vant Norsk bonde- og småbrukarlag den nye prisen Årets salgskanal for det landsomspennende REKO-prosjektet. «For de fleste er det et stykke fra jord til bord – disse folka har gjort veien mye kortere. Vinneren av prisen er en aktør som de siste årene både har endret forbrukeres vaner og gitt små aktører nye markedsmuligheter» var juryens rosende ord.

Vinneren av Årets formidler ble Anders Nordstad, kjent som en kritiker av maktkonsentrasjon i norske matsystemer og en forsvarer for norske bønder . Juryen berømmet hans evne til bidra til å være skape innsikt i et komplekst saksfelt på en engasjerende og formidle med kompetanse enten det var i debatt eller et matprogram.

«Matprisen er viktig – både for å løfte frem de som jobber for å forvalte ressursene på en bærekraftig måte og for å synliggjøre de spydspissene som peker flere aktører i riktig retning. Årets nominerte og vinnere er gode forbilder som kan inspirere flere til å strekke seg lenger og tenke nytt», sier jurymedlem og kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder.

Blant prisene som deles ut, fant vi også Debioprisen. Denne deles ut til aktører som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon, foredling og servering, bruker aktivt Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon, og formidler aktivt kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon. Årets pris gikk til Mølleren Sylvia som har Debios valørmerke i gull.

Dette sa juryen i forbindelse med kåringen:

«Debioprisen deles ut til aktører som strekker seg langt i sitt arbeid enten det er innen økologisk produksjon, foredling eller servering, og årets vinner gjør nettopp det. Gjennom ord og handling har vinneren i syv år iherdig forfektet miljøvennlige løsninger, enten det gjelder råvarenes opphav, ressursutnyttelse eller bærekraftig emballering. Vinneren tilbyr utvalgte lokale sesongråvarer av høy kvalitet i et marked hvor de store er størst, og de mindre knapt er å finne. Vinneren er en viktig kilde til sesongens gode, norske økologiske og biodynamiske smaker i hovedstaden, og som på kompromissløst vis har insistert på at de som lager maten også må få en pris som gjenspeiler prisen det koster å produsere den. Vi trenger ikke få mer vann på mølla for å erklære at årets vinner er Mølleren Sylvia.»

Dette er alle vinnerne

Matprisen: Norsk Gardsost
Årets kjøkken: Restaurant K2
Årets storkjøkken: Sodexo ved Filip Cieslik
Årets produsent: Virgenes gård
Årets utfordring: Gartnerhallen og Nordgrønt
Årets formidler: Anders Nordstad
Årets salgskanal: Norsk Bonde- og Småbrukarlag for REKO-prosjektet
Debioprisen: Mølleren Sylvia

Mølleren Sylvia vant Debioprisen. Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen

Del denne artikkelen

Kontakt