Miljø- og bærekraftsverdi fra økologisk jordbruk
- Publisert
- Oppdatert
Økt kunnskap hos produsenter og forbrukere
Målgruppen er både produsenter og forbrukere. Med vekt på konvensjonelle bønder som kan tenke seg å legge om til økologisk drift, og bidra til at økologiske bønder er motiverte til å fortsette. Mens interesserte forbrukere får tilgang til kunnskap om fordeler med økologisk mat og matproduksjon.
Hvorfor dette prosjektet?
Begrunnelsen for å produsere og spise økologisk mat er sammensatt. Å ta dette valget er er ofte ledsaget av ønsket om et mer bærekraftig samfunn. I tillegg til den direkte effekten av økologisk jordbruk har driftsformen en viktig rolle som læringsarena og er en spydspiss i arbeidet med å gjøre norsk jordbruk enda mer miljøvennlig og bærekraftig. Denne funksjonen er en av årsakene til at staten støtter økologisk matproduksjon og ønsker å stimulere til økt salg og etterspørsel i Hurdalsplattformen.
Hva skal vi gjøre?
Det skal utarbeides fire publikasjoner i NORSØKs serie Faginfo, med følgende fire tema:
- Husdyrvelferd
- Biologisk mangfold inkludert beiting og plantevern
- Ikke-fornybare ressurser
- Næringsbalanse og miljøeffekter
Faginfoene utarbeides i samarbeid med relevante ressurspersoner i ulike foreninger og organisasjoner fra produsent- og forbrukerside.
Forventede resultater er å kunne dokumentere kunnskap om det økologiske jordbrukets miljø- og tilleggsverdier, gjøre denne kunnskapen mer kjent og øke forståelse for hverandres motivasjon og veivalg angående økologisk produksjon og forbruk.
Prosjektperiode er 1.1. – 31.12. 2025 med sluttrapportering senest 1.3. 2026.
Prosjektet gjennomføres av NORSØK med Debio Marked som partner.