Øko på AKS!
På Tonsenhagen skole i Oslo er målet om 50 prosent økologisk matservering på Aktivitetsskolen (AKS) like rundt hjørnet.
- Publisert
I fjor vinter søkte Tonsenhagen skole Debios valørmerke i bronse, men med endringene de gjorde på kjøkkenet, så de raskt at andelen økologisk ble langt høyere enn 15 prosent.
«Det er nesten 300 elever som spiser hos oss hver dag. Det betyr at matserveringen på AKS er en så stor del av budsjettet og tidsbruken vår at vi må bare gjøre det beste og meste vi kan ut av det» sier leder for AKS, Richard Larsen.
For å komme i gang med endringer på kjøkkenet fant de ut at alle som arbeider på AKS skulle vite hvorfor skolen nå ville servere mer økologisk mat. De fikk besøk av mat- og miljøveileder Camilla Wilse fra Matvalget, og fikk en innføring i hva økologisk mat er, og praktisk matlagingskurs om hva Et bærekraftig måltid kan være.
««Neste skritt var å utarbeide handlingsplan og sette oss noen mål. Vi kom frem til at nøkkelen for oss for å få til varig endring var lure oppskrifter og bedre kjøkkenutstyr.»
Grønnsaker og belgvekster ble satt på menyen, i tillegg til å gå til innkjøp av en god kombi-damper! På kjøkkenet jobber May-Lill Lindgren. Hun har jobbet ved skolen i snart 19 år. Først var hun litt skeptisk til økologisk mat, men hennes tidligere kollega Torstein Aas var en ildsjel og motiverte alle i riktig retning. Han hadde stor entusiasme og gjorde jobben med å bruke tid på å få oversikt over leverandører, hvem som har økologisk mat og å finne gode priser. Det har vært en viktig del av prosessen. I dag er alt brød, belgvekster, mel, pasta og grønnsaker stort sett økologisk.
May-Lill opplever ikke at det er store endringer på kjøkkenet, men det er mindre kjøtt og mer grønnsaker i serveringen. Sammen med flere ansatte har de vært på forskjellige kurs for å øke matkunnskapen og få inspirasjon. Hun synes også det er gledelig at barna liker maten, fordi det blir mindre tallerkensvinn og de sparer penger på å ikke kaste mat.
Målet om Debios valørmerke i sølv er rett rundt hjørnet og det er et mål de alle jobber videre med for å nå.