Krav til egenprodusert fôr til drøvtyggere
- Publisert
- Oppdatert
I økologisk husdyrproduksjon er det et mål at du i størst mulig grad er selvforsynt med økologisk fôr. Fra 1. januar 2024 økte krav til andel egenprodusert fôr til drøvtyggere.
For kraftfôrkrevende produksjoner som fjørfe og svin er selvforsyningsgraden fortsatt 30 % egenprodusert fôr. Det er ikke nødvendigvis gitt at det er mulig å produsere råvarene til fôret på samme gård som husdyrproduksjonen foregår, og for å sikre at fjørfe og svin skal kunne produseres økologisk også i deler av landet hvor kornproduksjon ikke er mulig, er det fastsatt at fôr produsert i Norge og nærliggende områder i Norges naboland, skal kunne medregnes i selvforsyningsgraden.
Fra 1. januar 2024 ble prosentandelen for drøvtyggere og hest forhøyet til 70 %. Fôret skal komme fra egen bedrift eller, hvis dette ikke er mulig, være produsert i samarbeide med andre produksjonsenheter som produserer økologisk fôr eller fôr i karens, fra samme region (se definisjon region lenger opp). Her medberegnes både grovfôr og kraftfôr levert fra kraftfôrleverandør.