Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Aleppo Bahebek – hele kloden i matboden

Tekst og foto: Marie Bjørnbeth Noste

Mestringsguiden tar bærekraft på alvor. I de to matbodene de drifter på Vippa i Oslo handler det ikke bare om arbeidsinkludering av mennesker fra konfliktfylte land, der er også matens opprinnelse nøye gjennomtenkt.

Bærekraftig mat fra Aleppo Bahebek kan nytes i vakre omgivelser ved Oslos bredd på Vippa

I køen til matboden Aleppo Bahebek, den ene av de to matbodene som driftes av Mestringsguiden på Vippa i Oslo, samler det seg to grupper som i utgangspunktet ikke har hatt så mye med hverandre å gjøre. Det er de som er opptatt av økologi og de som er opptatt av halal. – Kyllingen du får servert i våre syriske retter har hatt et godt liv på Hovelsrud Gård på Helgøya i Hedmark. Senere blir den velsignet inn i døden av en imam på slakteriet på Elverum, og til slutt får den et godt etterliv her på Aleppo Bahebek, forteller Christine Pramm sammen med innehaver Ragnhild Slettner.

Den syriske matboden, som er en av flere på Vippa i Oslo, er en del av Mestringsguiden, et ideelt AS som jobber med flyktninger, primært i bosetningsfasen.

Ragnhild Slettner og Christine Pramm kan være stolte av arbeidet de gjør i Mestringsguiden og på Aleppo Bahebek.

Mat med god ettersmak – Å spise hos Aleppo Bahebek har dobbel bunn. Vi er ikke en vanlig kommersiell aktør. Overskuddet vårt går videre til nye prosjekter i samme ånd. Vi gir både jobb og støtte, og vi gir nyankomne flyktninger en mulighet til å lære seg reglene som gjelder innenfor norsk arbeidsliv, forteller Ragnhild. Aleppo Bahebek betyr Aleppo jeg elsker deg, og er en hyllest til syrisk mattradisjon.

I 2017 sto Vippa som vertskap for Matprisen. Aleppo Bahebek bidro i den forbindelse til økologisk matservering med marinert lam og tabouleh. Etter ønske fra Vippa holdt DebioInfo og Matvalget workshops for de ulike mattilbyderne i forkant av arrangementet. Visjonen for matmarkedet er at alle aktørene skal bruke mest mulig økologiske råvarer og velge mat i sesong.

– En av forutsetningene for å være del av fellesskapet her på Vippa er at vi jobber mot mer bærekraft, sier Ragnhild. Selv om de ulike bodene serverer mat fra alle verdens hjørner er målet å bruke mest mulig lokale bønder og produsenter. Matvalgets jobb ble å hjelpe serveringsstedene med å være tro mot sine smaker og konsept, samtidig som man bruker lokal, bærekraftig og økologisk mat.

Etter veiledning fra Matvalget valgte Aleppo Bahebek å bytte ut bulgur med norsk økologisk bygg til sin tabolueh under Matprisen.

– Vi jobber med å introdusere viktigheten av økologi og bærekraft til de ansatte, forteller Christine. De har ikke så mye forhold til dette fra før av, men de har et forhold til «naturlig». De har kunnskap som mange nordmenn har fjernet seg fra. Som veien maten tar fra jord til bord. Her lager vi alt selv, helt fra bunnen av. Våre ansatte legger stolthet i at det de leverer ut er bra, sier Christine. Det er en ekte verdi å kunne jobbe med råvarer. Det gir en forståelse av viktigheten ved å bruke hele dyret, slik at vi utnytter kjøtt som en ressurs. Våre ansatte har også møtt de økologiske bøndene som leverer grønnsakene våre. Det betyr mye at det er kvalitet i alle ledd.

«Det snakkes mye om at man ikke bare skal nyte, men yte. Og de aller aller fleste vil yte, hvis du gir de mulighet. »

– Ragnhild Slettner
Det er god stemning bak disken på Aleppo Bahebek. Fra venstre: Mohamad Hadri, Ali Khudro og Ammar Khalil

«Dette har vært den beste dagen jeg har hatt, så lenge jeg har vært i Norge!»

– En av kokkene på Aleppo Bahebek

Alt virker bunnsolid og gjennomtenkt, og for de syriske ansatte har det stor betydning å komme i arbeid og å kunne vise frem syrisk matkultur.

-I Mestringsguiden snakker vi ikke om integrering, vi snakker om inkludering. Vi vil gjerne ta vår del av samfunnsansvaret. Det handler også om å skjønne at disse menneskene er en fantastisk ressurs. De kommer jo fra noe som en gang var utrolig vakkert. Som hadde masse å by på.

Gutta fra Syria har en veldig stolthet og selvtillit på det de kan, men selvfølelsen deres er rokket kraftig ved.

-Veien tilbake til livet kan være lang. Å bygge opp selvfølelsen er noe av det viktigste vi driver mest med, forteller Ragnhild.

Det er liten tvil om at damene i Mestringsguiden har klart å skape noe helt unikt.

-Det snakkes mye om at man ikke bare skal nyte, men yte. Og de aller aller fleste vil yte, hvis du gir de mulighet. Hver eneste dag gjør vi noe som gjør en kjempeforskjell. Vi brenner for dette og får så sinnsykt mye tilbake. Det spiller ingen rolle hvor sliten du er, eller hvor mange arbeidstimer du har hatt når du plutselig får kommentarer som dette: «Dette har vært den beste dagen jeg har hatt, så lenge jeg har vært i Norge!»

Se flere bilder og les mer om Mestringsguiden og Aleppo Bahebek på debio.no/fordi-du-bryr-deg

Del denne artikkelen

Kontakt