Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Ny stil på kantinematen!

Tidligere i år har vi skrevet om kantinekjeden Du Godeste, som lar seg inspirere av restaurantverdenen, og setter en helt ny standard for kantinemat. Nå står flere kantiner på trappene til å gi kantinematen en ny vår – og Matvalget hjelper der det trengs for å nå både politiske og personlige mål!

Tekst og foto: Marie Bjørnbeth Noste

For det er  felles mål om om mer bærekraftige offentlige kjøkken med økt andel økologisk mat er fellesnevneren for deltagerne i Nettverksprosjektet for økologisk mat i kommuner og fylkeskommuner.

Nettverket består av Akershus og Buskerud fylkeskommune, og Oslo, Moss, Horten, Arendal og Hurdal kommune. Representanter for alle overnevnte var tilstede da Matvalget inviterte til inspirasjonstur på Bygdø Kongsgård i november 2017. Deltagerne fra kommunene og fylkeskommunene besto av kjøkkenansatte fra kantiner på videregående skoler, legevakten i Oslo, sentralkjøkken for kommuner, barnehage- og SFO-ansatte, i tillegg til beslutningstakere i de ulike kommunene og fylkeskommunene.

Nettverksprosjektet har vært aktivt i omtrent et halvt år. Ved denne samlingen var to dager var satt av til diskusjon, foredrag og deling av erfaringer en mer bærekraftig matservering.

Under samlingen presenterte hver kommune og fylkeskommune arbeidet de har gjort. Flere er allerede godt i gang med endringer for å servere mer bærekraftige måltider.

Jessheim videregånde Lill Jorun Trondrud er kantineleder på Jessheim videregående skole. Hun kan stolt fortelle at de rundt påsketider ikke brukte noen økologiske varer, men nå serverer 23% økologisk. En slik omveltning er ikke mulig uten en ildsjel, og Lill Jorun er ikke redd for å prøve noe nytt.

– Jeg har veldig lyst til å teste egenproduksjon av økologisk yoghurt, forteller Lill Jorunn engasjert. Det skal ikke være så vanskelig.

I Moss kommune merker miljørådgiver Cecilie Kildahl at interessen for økologisk mat har økt. -Det koster for mye, var kommentarer jeg ofte fikk høre før, forteller hun. Nå har vi fått et politisk vedtak om at andelen økologisk mat skal utgjøre 15%. Dette er en god start, sier Cecilie.

Sentralkjøkkenet i kommunen har tatt i bruk noen av prinsippene i «Et bærekraftig måltid», og lager nå kjøttkaker hvor noe av kjøttet er byttet ut med grønne erter. Dette gir god smak, og gjør at de kan bruke økologisk kjøttdeig uten økte kostnader. I tillegg til fokus på økologi, har de i Moss sett nærmere på kommunens matsvinn. I tre virksomheter i kommunen regnet de ut at de over to uker kastet over 400 kg mat!

«Jeg har veldig lyst til å teste egenproduksjon av økologisk yoghurt. Det skal ikke være så vanskelig.»

– Lill Jorun Trondrud, kantineleder på Jessheim videregående skole, nå med 23 % økologisk!

Bydel St.Hanshaugen I Oslo har alle offentlige barnehager i bydel St. Hanshaugens mål om å servere 50% økologisk mat tidlig i januar 2018. Bydelen har allerede kommet langt i arbeidet med offentlige måltider, og er drevne når det kommer til å sette sammen menyer som tar hensyn til sesong og som inneholder mindre kjøtt. For å klare dette, har bydelen felles meny til alle barnehagene, med innkjøpslister for å gjøre det enkelt for de barnehageansatte å bestille mat. I 2017 ble de kåret til Oslo kommunes grønneste virksomhet for arbeidet med å innføre økologisk mat!

Samtidig som mange er godt i gang, er flere fortsatt i startgropen på arbeidet, og alle ønsker flere ideer og inspirasjon. Samlingen i Oslo hadde som hensikt å gi mat til videre arbeid for deltakerne. Naturlig nok var matlaging en del av opplegget. Matvalgets seks prinsipper for et bærekraftig måltid ble tatt i bruk for å skape enkle, rimelige og gode retter, beregnet på mange, og med mest mulig sesongbaserte og økologiske råvarer.

Vegetarwrap på menyen Tanken bak kursmenyen var at den skulle appellere til ungdom. Råkostsalat, hummus, potet- og kikertsalat, tzatziki, chillisaus og vegetargryte med tomat, er kanskje ikke naturlige førstevalg for denne aldersgruppen, men når rettene pakkes inn i wraps blir det plutselig en annen følelse knyttet til måltidet. – Dette skal vi teste ut! sier Mette Høye Skuterud, som jobber i kantina på en av de videregående skolene i Buskerud fylkeskommune.

«Ting tar tid i store systemer. Men i det store og det hele er vi optimistiske og har tro på at vi skal nå målet vi har satt oss om 25% økologisk matservering i våre videregående skolers kantiner!»

– Morten Ellingsen, seniorrådgiver i Akershus fylkeskommune

Arendal kommune nominert til Debioprisen Inspirasjonsturens store begivenhet var Matprisen, som dette året ble arrangert ved Oslos bredd på Vippa. Matprisen er en årlig fest som hedrer alle som jobber for å øke forbruket av økologiske varer, og de som serverer bærekraftige måltider. Med andre ord, en fest for deltagerne i Nettverksprosjektet!

Arendal kommune hadde ekstra grunn til å glede seg, da de var en av de nominerte til Debioprisen, for arbeidet de allerede har gjort for å oppnå valørmerke i bronse i ni kommunale kjøkken. Kantinekjeden «Du Godeste» endte med å motta prisen, men en nominasjon i seg selv er unektelig en fin bekreftelse endringsarbeidet kommunen gjør.

Inspirasjonskjøkken – Tonsenhagen skole Inspirasjonsturen ble avsluttet med besøk hos kjøkken som allerede har lagt om til mer bærekraftige måltider. Aktivitetsskolen på Tonsenhagen skole har løst mange av utfordringene nevnt over, og arbeidet med å øke andelen økologisk mat kommet langt. Halvparten av all maten de serverer på Aktivitetsskolen er nå økologisk. – Vi lager mat til 300 barn hver dag. Det er mye jobb, men vi har alle de ansatte med på laget. Akkurat dette er utrolig viktig, forteller Mojgan Bashiri hos Tonsenhagen skole. I tillegg er foreldrene utrolig takknemlig for arbeidet vi gjør, sier hun.

– Det er gøy å møte så mange engasjerte folk, det smitter, sier Morten Ellingsen, seniorrådgiver i Akershus fylkeskommune. Ting tar tid i store systemer. Men i det store og det hele er vi optimistiske og har tro på at vi skal nå målet vi har satt oss om 25% økologisk matservering i våre videregående skolers kantiner!

 

«Dette skal vi teste ut! »

– Mette Høye Skuterud, ansatt i kantina til en videregående skole i Buskerud fylkeskommune, om vegetarwrap

Ønsker du mat- og miljøveiledning?

Del denne artikkelen

Kontakt