Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Juleoppskrifter

 

Grøt

Ingredienser
2 dl grøtris
4 dl vann
1 ts salt
1 l melk

Fremgangsmåte
Kok opp ris og vann og la det koke ett par minutter. Tilsett salt og melk og kok opp. Skur ned temperaturen en la det syde på lav temperatur i cirka 45 minutter.

Tips: For å unngå at grøten svir seg i bunn, kan du koke grøten opp i gryta og sette den i ovnen på 100 grader med lokk. Regn da med at den må stå i ca 2 timer. Ris kan erstattes med hele byggryn (1694660), fullkornsris, eller andre hele korn man liker.

 

Lussekatter

Ingredienser
150 g smør
5 dl melk
1 g safran
50 g gjær
150 g sukker
13 dl hvetemel
2 ts kardemomme

Fremgangsmåte
Smelt smør i en gryte. Tilsett melken, varm eventuelt opp litt slik at blandingen er ca 37 grader. Ha alt det tørre i en bakebolle og bland det sammen. Tilsett melkeblandingen og elt til en deig som slipper bollen. La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time. Del deigen i ca 20 biter og form til ønsket fasong. La de heve i ca 15 min. Pensle med egg og dekorer med rosiner. Stek i ovnen i ca 7 min på 250 grader. Avkjøl på rist.

Tips: Om dere vil kan dere lage deigen dagen i forveien. Følg fremgangsmåten akkurat som over men bruk kald melk og romtemperert smør i stedet. La den så i kjøleskaper over natten. Ta den ut på morgenen og la stå på benken en times tid før dere skal rulle ut lussekattene.

 

Pepperkaker

Ingredienser
300 g smør
300 g sukker
3 dl mørk sirup
1⁄2 ts malt nellik
2 ts malt ingefær
2 ts pepper
2 ts malt kanel
2 stk egg
4 st natron
900 g hvetemel

Fremgangsmåte
Smelt smør, sukker og sirup i en gryte. Ta gryta av plata rør inn krydderne. Rør inn eggene og til slitt hvetemelet. Ha i en bolle og dekk til. La den stå i kjøleskapet til neste dag. Ta deigen ut fra kjøleskapet i godt til slik at den blir litt temperert. Kjevle ut, bruk godt med hvetemel slik at den ikke henger fast i bordet. Stikk ut i ønsket fasong. Stek i ovene på 175 grader i ca 10 minutter. Om de ikke er helt sprø når du tar de ut fra ovnen, blir de det når de kjøles ned.

 

Gløgg

Ingredienser
1 liter eplejuice
1 stk kanelstang
2 stk nellikspiker
4 stk pepperkorn
1 stk liten skive ingefær
Skall fra en appelsin eller klementin
Sukker eller honning etter smak

Fremgangsmåte
Ha alt i en gryte og varm opp. La det stå å trekke til det smaker godt. Dess lenger gløggen for trekke dess mer intens blir kryddersmaken. La gjerne barna få være med å smake og bestemme om den er klar. Den trenger ikke koke.

 

Interessert i hele menyen?

Spørsmål angående denne økologiske menyen rettes til:

Leif Magne Grastveit 
Tlf: 476 38 376 | Epost: leif.magne.grastveit@debioinfo.no

Kontakt