Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Høstmeny

 

Brødpudding

Brødpudding er en fantastisk måte å bruke opp gammelt brød på. Dette er en grunnoppskrift og alt kan tilsettes i denne blandingen. Rester fra maten dere lagde dagen i forveien, skinke, ost, paprika, tomater, urter. Her er det ingen grenser. 

Ingredienser
Til ca. 15 barn

10 egg
2 dl vann evt. melk eller rømme
1 stk tørt brød
Persille
Salt
Pepper

Fremgangsmåte
Ha alt utenom brødet i en ildfast form og alt sammen med en visp eller en gaffel. Kutt brødet store biter, og bland det inn med eggeblandingen. La det stå til alt egget er sugd inn i brødet, gjerne over natten i kjøleskap. Ha litt osterester på toppen og sett i stekeovnen på 200 grader. Stek til den er gylden på toppen ca 20-25 min

 

Raske hjemmelaga fiskepinner

Fiskepinner er enkelt å lage og smaker veldig godt. Når man lager de selv får man mer fisk og man kan bruke grovt mel slik at de blir enda sunnere. Sett opp en stasjon sammen med barna der de får en oppgave hver. Det er gøy og fiskepinnene blir laga i en fei.

Ingredienser
Til ca. 10 barn
700 g sei
200 g sammalt grovt mel
4 egg
Brødsmuler og gammelt brød
Salt
Pepper

Fremgangsmåte
Pass på at fisken er fri for bein. Kutt i fingerstore strimler. Ha salt og pepper i melet. Visp sammen eggene i en egen bolle og ha brødsmulene i en bolle for seg. Dypp først fisken i melet, så i egget og deretter i brødsmulene. Legg fiskepinnene på steke brett og stek i ovnen på 200 grader i 10-15 min. Server med råkostsalat og rømmedressing.

 

Gratinerte rotgrønnsaker med bygg

Ingredienser
Til ca. 10 barn
50 g hvetemel
50 g smør
1 l melk
200 g byggryn
500 g gulrot
1 stk brokkoli
1 stk blomkål
Osterester

Fremgangsmåte
Legg byggryn i bløt over natten. Hell av vannet og ha byggrynene i en kjele. Ha i nok vann til at det også vil dekke grønnsakene. Når vannet med bygg har kokt opp har du i grønnsaker som du har kuttet i passe store biter. Kok til byggen er myk. Hel over i ett dørslag og deretter i en ildfast form. I den samme gryten smelter du smør. Tilsett så melet og rør hele tiden mens du sper i melk. Smak sausen til med salt og pepper og eventuelt urter som dere har. Hell sausen over grønnsakene og dryss over litt osterester eller påleggsrester som dere vil bruke opp. Stek i ovnen på 200 grader i ca 30 min til den er gylden på toppen.

 

Rotsuppe

Dette er en deilig og varm suppe til høsten. Man kan bruke de grønnsakene man ønsker. Det er godt å bruke, persillerot, pastinakk, søtpotet og jordskokk. Om dere vil lage en laktosefri variant kan dere bruke kokosmelk i stedet.

Ingredienser
Til ca. 10 barn
1 kg gulrot
500 g sellerirot
200 g potet
2 stk løk
2 fedd hvitløk
0,5 stk chili
300 g røde linser
3 l vann
3 dl økologisk rømme

Fremgangsmåte
Kutt løk, hvitløk og chili i biter og stek det på svak varme i en kasserolle til løken er myk, blank og søt. I mens skrelles og kuttes gulrot, sellerirot og potet. Ha grønnsakene og linsene i gryta, hell over vannet og la det koke til det er mørt. Kjør med stavmikser til det er en glatt suppe. Ha i rømmen og smak til med salt og pepper. Er suppen for tykk sper du bare med mer vann.

 

Tynne havrebrød

Dette brødet er 100% grovt og er derfor veldig bra å servere barna. I tillegg er det rikt på proteiner så det metter godt. Siden det er laget på havre og kefir holder det seg saftig lenge og kjøper dere glutenfritt havre unngår dere en allergi også.

Ingredienser
Til ca. 10 barn
1 l kefir
6 dl havremel
6 dl lettkokte havregryn
2 stk egg
4 ts bakepulver

Fremgangsmåte
Bland sammen alt det tørre, ha så i kefir og egg. Ikke rør for mye i deigen, da blir den veldig seig. Rør bare til det akkurat er blandet. Fordel på ett stekebrett med bakepapir med en gang. Om deigen blir stående blir den veldig fast, da må det tilsettes mer væske. Smør ut et ca 1 cm tykk lag og stek i oven på 200 grader i ca 25 min. Kutt i ønsket størrelse og bruk som brødskiver. Det blir ca 16 skiver på 1 brett.

 

Sjokoladepudding

Denne sjokoladepuddingen er super å bruke når man skal koser seg mye. Oppskriften er uten sukker, så server den gjerne med fruktsalat eller bær til spesielle anledninger.

Ingredienser
Til ca. 10 barn
2 bokser kokosmelk
4 ss chiafrø
2 ss kakao

Fremgangsmåte
Bland alt sammen og sett i en bolle. La det stå i ca 1 time. Server i skåler sammen med bær eller frisk frukt

 

Plukkfisk

Ingredienser
Til ca. 10 barn
700 g kokte poteter nr. 25888
500 g torsk (gjerne opptint) nr. 4742730
3 dl lettmelk nr. 687053
1,5 ss smør nr. 4026225
1 løk nr. 26118
1 hvitløksfedd nr. 26385
Salt/pepper

Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene møre. Mos potetene og sett til side. Kutt hvitløk, løk og purreløk smått (spar den grønne delen av purreløken til servering). Fisken kuttes i terninger. Stek løk, hvitløk og purreløk i smør på middels temperatur, når dette er blankt tilsettes fisken og melken i pannen. Kok opp og la det hele trekke til fisken er gjennomkokt, rør godt om. Bland nå fiske- og melkeblandingen med potetmosen, rør i litt og litt om gangen. Når alt er godt blandet sammen, smak til med salt og pepper. Strø over den grønne delen av purreløken. Server med flatbrød eller knekkebrød

Tips: Konsistensen skal være som i vanlig potetmos, vær derfor obs på væskemengen. Tilsett litt og litt væske. Server med flatbrød, grovbrød eller knekkebrød til.

 

Drømmesuppe

Dette er en mettende tomatsuppe som kan varieres med sesongens grønnsaker. Det er en grunnleggende regel for å få skikkelige gode supper og gryter og det er at løken får smelte, lenge, lenge i gryten. Den skal ikke bli brun, men helt myk- da får du frem den søte gode smaken.

Ingredienser
Til ca. 10 barn
2 gule løk
Olivenolje
3 gulrøtter
4 fedd hvitløk
1 ss tørket oregano
2 dl røde linser
2 ss buljong
2 bokser hermetiske tomat eller tomatskalker
2,5 liter vann
Salt og pepper

Fremgangsmåte
Finhakk løk og hvitløk. La løken surre lenge på lav varme, minst 10 minutter, slik at den blir myk og søt. Ha i gulrøtter, oregano, hvitløk og la surre i ytterligere 5 minutter. Ha i tomater, linser og buljong, rør sammen og hell over vannet. Kok opp og la småkoke i ca. 30 minutter. Når gulrøttene er helt møre, kjøres suppen med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Hakk urter og la barna selv drysse på ved servering.

Tips: Prøv gjerne med sellerirot og andre rotgrønnsaker i suppe. Suppa kan serveres med brød, knekkebrød, brødkrutonger og / eller hele korn.

 

Hjemmelaget tomatsuppe

Ingredienser
Til ca. 10 barn
4 stk sjalottløk
3 hvitløksfedd
½ rød chili
3 ss tomatpuré
4 bokser(små) hermetiske tomater
1,2 l grønnsakskraft
Salt og pepper

Fremgangsmåte
Ha rapsolje eller en annen nøytral matolje i en gryte og fres løken på middels varme, til den er blank og myk, men uten at den tar farge. Mot slutten tilsetter du hvitløk og chili, og lar det surre med. Mengden chili og hvitløk regulerer du etter smak og behag. Tilsett tomatpuréen og la det surre et par minutter. Tilsett de hermetiske tomatene, knus dem lett med en stekespade eller lignende, og gi suppen et oppkok. Tilsett deretter kraften og kok opp igjen. Har du ikke kraft tilgjengelig kan du fint benytte buljongterninger eller fond utblandet i vann. Det er her viktig å smake seg frem til du får ønsket smak på suppen din. Tomatsmaken skal være dominerende, og kraften skal gi ytterligere smak. La suppen småkoke til tomatene er møre og fine. Det tar ca. 15-20 minutter dersom du benytter hele tomater. Benytter du hakkede tomater kan koketiden gjerne reduseres til ca. 10. minutter. Kjør suppen med en stavmikser eller lignende, til du får en jevn suppe. Tilsett eventuelt mer vann eller kraft hvis du synes suppen blir for tykk. Smak til med nykvernet sort pepper og salt. Server suppen rykende varm med ønsket tilbehør. Kan serveres med et halvt hardkokt egg (10 minutter) eller fullkornspasta (kan kokes i suppen).

 

Interessert i hele menyen?

Spørsmål angående denne økologiske menyen rettes til:

Leif Magne Grastveit 
Tlf: 476 38 376 | Epost: leif.magne.grastveit@debioinfo.no

Lars Magnus Ottersen
Tlf: 924 87 965 | Epost: larsmagnus.ottersen@bsh.oslo.kommune.no

Kontakt