Alert Angle pointing down Arrow pointing right Arrow pointing left Arrow pointing right Arrow pointing right Burger Crossmark Debio Envelope Facebook Instagram Sketched arrow pointing down Angle pointing left Angle pointing right Loupe Phone Play button arrow Twitter YouTube Artboard 38 Artboard 41 Artboard 14 Artboard 40 Artboard 43 Artboard 22 copy Artboard 30 Artboard 42 Artboard 42 Artboard 9 Artboard 7 Artboard 10 Artboard 24 Artboard 8

Vintermeny

 

Drømmesuppe

Dette er en mettende tomatsuppe som kan varieres med sesongens grønnsaker. Det er en grunnleggende regel for å få skikkelige gode supper og gryter og det er at løken får smelte, lenge, lenge i gryten. Den skal ikke bli brun, men helt myk – da får du frem den søte gode smaken.

Ingredienser
Til ca. 10 barn

2 gule løk
Olivenolje
3 gulrøtter
4 fedd hvitløk
1 ss tørket oregano
2 dl røde linser
2 buljongterninger
2 bokser hermetiske tomat eller tomatskalker
2,5 liter vann
Salt og pepper

Fremgangsmåte
Finhakk løk og hvitløk. La løken surre lenge på lav varme, minst 10 minutter, slik at den blir myk og søt. Ha i gulrøtter, oregano, hvitløk og la surre i ytterligere 5 minutter. Ha i tomater, linser og buljong, rør sammen og hell over vannet. Kok opp og la småkoke i ca. 30 minutter. Når gulrøttene er helt møre, kjøres suppen med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Hakk urter og la barna selv drysse på ved servering.

Tips: Prøv gjerne med sellerirot og andre rotgrønnsaker i suppe. Suppa kan serveres med brød, knekkebrød, brødkrutonger og / eller hele korn.

 

Plukkfisk

Ingredienser
Til ca. 10 barn

700 g kokte poteter
500 g torsk (gjerne opptint)
3 dl lettmelk
1,5 ss smør
1 løk
1 hvitløksfedd
Salt/pepper
Knekkebrød

Fremgangsmåte
Skrell og kok potetene møre. Mos potetene og sett til side.  Kutt hvitløk, løk og purreløk smått (spar den grønne delen av purreløken til servering). Fisken kuttes i terninger. Stek løk, hvitløk og purreløk i smør på middels temperatur, når dette er blankt tilsettes fisken og melken i pannen. Kok opp og la det hele trekke til fisken er gjennomkokt, rør godt om. Bland nå fiske- og melkeblandingen med potetmosen, rør i litt og litt om gangen. Når alt er godt blandet sammen, smak til med salt og pepper. Strø over den grønne delen av  purreløken. Server med flatbrød eller knekkebrød

Tips: Konsistensen skal være som i vanlig potetmos, vær derfor obs på væskemengden. Tilsett litt og litt væske. Server med grovbrød eller knekkebrød til.

 

Solskinnssuppe

Dette er en mettende, søt og varmende suppe. Prøv også med gresskar istedenfor gulrot. Det er en grunnleggende regel for å få skikkelige gode supper og gryter og det er at løken får smelte, lenge, lenge i gryten. Den skal ikke bli brun, men helt mye – da får du frem den søte gode smaken.

Ingredienser
Til ca. 10 barn

2 gule løk
1 kg gulrot
1 fingertommel ingefær
Olivenolje
4 fedd hvitløk
2 dl røde linser
1- 2 buljongterninger
En boks kokosmelk
2 liter vann
Salt og pepper

Fremgangsmåte
Finhakk løk, ingefær og hvitløk hver for seg. Hvis gulrøttene er økologiske trengs de bare å skylles og skjær dem i passe store biter, de trenger ikke finhakkes fordi de skal kjøres med stavmikser når de er kokt møre. La løken surre lenge på lav varme, minst 10 minutter, slik at den blir myk og søt. Ha i ingefær og hvitløk og la surre et par minutter. Ha så i gulrøtter, linser og buljong og 1 liter vann. Rør sammen og kok opp. La småkoke i ca. 25 minutter eller til gulrøttene og linsene er møre. Kjør med stavmikser og ha i kokosmelk. Kok opp og smak til med salt og pepper og sped suppen med vann hvis den blir for tykk.

Tips: Prøv gjerne suppen med gresskar istedenfor gulrot.

 

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Når man ovnsbaker rotgrønnsaker, blir de søte og gode. De er gode servert med råris og rømmedressing – og de er gode på brødskiven.

Ingredienser
Til ca. 10 barn

Du står fritt til å velge hvilke rotgrønnsaker du vil bruke, potet og gulrot eller mange forskjellige. Har dere noen rester, pølsesnabber, skinke eller sopp, da kan de være med i formen.

6 gulrøtter
1 liten sellerirot
½ kålrot
8 poteter
4 hele hvitløksfedd med skallet på
Olivenolje
Pepper
Salt
Urter: rosmarin, timian eller oregano

Fremgangsmåte
Vask alle grønnsakene og skrell de som må skrelles og skjær grønnsakene i like store båter. Ha litt olivenolje i langpannen, ha i grønnsakene og krydre med pepper og urter. Bak rotgrønnsakene i langpanne i ovnen på 180 ̊ i ca. 30 minutter litt avhengig av hvor små bitene er. Titt på dem etter ca. 25 minutter og vend litt om på dem med en stekespade. Salt etter at du har tatt dem ut av ovnen.

 

Speltfoccacia

Å bake med spelt gjør livet på kjøkkenet enkelt og godt. Spelten har nemlig en helt annen glutenstruktur enn hveten og trenger ikke eltes like mye. Med denne oppskriften kan du bare røre sammen deigen før du går fra jobb på ettermiddagen, la deigen stå i kjøleskapet over natten, og bake ut på morgningen. Prøv, men vi advarer om at dette er sterk avhengighetsdannende. Det går fint å bake denne på et par timer også, men da trenger du litt mer gjær.

Ingredienser
Til ca. 10 barn

800 g siktet speltmel
300 g sammalt grov hvete (eventuelt havregryn)
½ ss salt
¼ pakke fersk gjær (1/2 pk gjær hvis du skal lage den raskt)
8 dl kaldt vann
½ dl olivenolje

Fremgangsmåte
Løs opp gjæren i 1 dl vann. Vei opp melet og saltet og ha det i en bolle. Hell i gjær og vannblandingen og ha i resten av vannet. Rør rundt med en sleiv og elt deigen en liten stund med en sleiv eller med eltemaskin. Deigen skal være klissete. Dekk bollen og sett i kjøleskapet over natten (eller la den stå dekket til på benken i 1 time).

Neste dag/neste time: Har deigen stått i kjøleskapet kan du la deigen stå fremme i en time for å bli romtemperert, men du må ikke. Ha videre bakepapir i en langpanne og hell
deigen rett ned i pannen. Ha på oliven olje og trykk og klem den utover. Den skal være ca. 2 cm tykk. Etterhev i 15 minutter, lag så små groper med fingrene. Stek i ovnen på 180 grader i ca. 25 minutt.

 

Grove vafler

Denne oppskriften kan benyttes som et alternativ til brødmat når dere skal ha det litt ekstra koselig

Ingredienser
Til ca. 14 plater

2 egg
1 liter lettmelk
1 dl kefir
50 g smeltet smør (behold litt til smøring av vaffeljern)
1 ts kardemomme
3 dl havregryn
5 dl siktet spelt
1 dl sammalt grovt mel

Fremgangsmåte
Tilsett egg, melk og mager kefir i en bolle. Tilsett kardemomme, havregryn, sammalt mel og havrekli til det blir en glatt jevn røre. Bruk mer sammalt mel enn havregryn, men her tilsettes det etter smak. Rør inn det smeltede smøret til slutt. La røren svelle i 10-15 minutter. Stek vaflene og avkjøl på rist. Serveres med syltetøy eller smør og ost.

 

Rød fiskegryte

Denne gryten kan serveres til stor og små til hverdags og til fest. Velg fisk fra bærekraftige bestander – sei er et eksempel på et godt valg her.

Ingredienser
Til ca. 14 plater

Beregne ca. 70 g fisk pr barn, men 100-150 g pr voksen.
1 kg potet
1 stor løk eller 2- 3 små
2 store fennikel
3 fedd hvitløk
2 paprika, rød eller gul
800 g hermetisk tomat
3 ss tomatpure
2 dl vann
Buljong
Olivenolje
Salt
Pepper
1 potte basilikum
1 kg sei

Fremgangsmåte
Vask og skrell potetene lett, det kan godt være litt skall på. Del dem i terningstore biter og sett til side. Del løken i to og skjær i tynne skiver, gjør det samme med fennikelen. Finhakk hvitløk og del paprikaene i to, ta ut innmaten og skyll og skjær dem i strimler. Ha godt med god stekeolje i gryta og ha i løken, la den surre på svak varme til den blir myk og blank, ikke la den bli brun. Ha i fennikel, hvitløk og paprika la surre i noen minutter. Ha i tomat poteter, tomatpure og buljong. Rør rundt. La det små putre til potetene er møre, det tar ca. 30 minutter. I mellomtiden skjær fisken i terningstore biter. Forsøk få ut alle ben. Ha salt og pepper på fisken. Ha fisken og basilikumen i når potetene er ferdig og la gryten trekke på svak putre varme i 10 minutter. Smak til med salt, pepper ha på litt olivenolje ved servering. Server med brød.

 

Skattekiste med fisk og grønnsaker

Her kan du bruke forskjellige typer fisk. bruk gjerne skrei på vinteren, ellers i året kan dere bruke sei, som er en bærekraftig og rimelig fisk. Her kan dere velge om barna skal lage en porsjonspakke hver eller om dere vil legge fiskebiter og grønnsaker i en langpanne (dyp).

Ingredienser
For å lage små porsjonspakker:
Beregne 50 g fisk og 100 g grønnsaker pr barn

50 g fisk
50 g gulrot
50 g brokkoli
1 ss olivenolje eller smør
1 ss soyasaus
1 bakeark
Litt hyssing

Fremgangsmåte
Sett ovnen på 180 grader. Skjær fisken i ca. 2 cm store terninger. Vask gulrøtter og brokkoli. Skjær gulrøtter i tynne skiver og del brokkoli i passe biter. Legg fisk og grønnsaker i midten av bakepapiret. Ha på soya og smør eller olje. Løft hjørnene på papiret, slik at du kan lage en liten «sekk» snurr litt hyssing rundt, slik at det blir tett. Legg pakkene på et stekebrett og stek i ovnen i ca. 10 minutter. Åpne en pakke og sjekk at fisken er ferdig.

Tips: Ha på litt salt hvis det trengs. Prøv gjerne med ingefær og chili i pakkene! Server med ris eller pasta.

Ingredienser i langpanne
500 g fisk uten skinn og ben
500 g gulrot
500 g brokkoli, helst stilker
1 dl dl olivenolje eller smør
1 dl dl soyasaus
1 ark bakepapir
1 ark aluminiumsfolie

Fremgangsmåte
Skjær fisken i ca. 2 cm store terninger. Vask gulrøtter og sukkererter. Skjær gulrøtter i tynne skiver og del brokkoli i to. Dekk en langpanne med bakepapir. Legg fisk og grønnsaker jevnt utover langpannen. Hell over soya og olje. Ha aluminiumsfolie over langpannen slik at det blir tett og stek i ovnen i ca. 15 minutter.

Tips: Havets skattekiste kan også fint lages ute på bål eller på en grill. Følg oppskriften på små pakker, men bruk aluminiumsfolie istedenfor bakepapir.

 

Interessert i hele menyen?

Spørsmål angående denne økologiske menyen rettes til:

Camilla Wilse
Tlf: 915 54 355 | Epost: camilla.wilse@debioinfo.no

Lars Magnus Ottersen
Tlf: 924 87 965 | Epost: larsmagnus.ottersen@bsh.oslo.kommune.no

Kontakt