Debio Info AS har de siste årene vokst og etablert seg som en vesentlig aktør som løfter økologiske og bærekraftige produksjoner på samfunnsagendaen. De siste årene har vi omorganisert deler av aktivitetene, og som følge vil navnet Debio Marked AS erstatte tidligere selskapsnavn. Endringen er gjort for å favne om alle arbeidsområdene i datterselskapet.
Virksomheter som selger økologisk grovfôr de ikke har produsert selv, utfører en kontrollpliktig aktivitet. Det betyr at kjøper av økologisk grovfôr må forsikre seg om at selger er kontrollert og godkjent av Debio.
I økologisk husdyrproduksjon er det et mål at du i størst mulig grad er selvforsynt med økologisk fôr. Fra 1. januar 2024 økte krav til andel egenprodusert fôr til drøvtyggere.
21. mars avholdt Debio årsmøtet i sine nye lokaler i Oslo. Per Gunnar Skorge fra Norges Skogeierforbund fortsetter som styreleder.
Debio merker økologisk og bærekraftig produksjon, foredling og omsetning etter både det offentlige økologiregelverket og etter private regelverk. Vi presenterer her enkelte nøkkeltall for året 2023.
Debio søker vikar som kvalitetsrevisor i heltid ut 2024.
Debio lanserer nå en ny standard og et eget miljømerke for bærekraftige norske fiskeprodukter. Miljømerket Bærekraftig villfanget vil gjøre det enklere for norske forbrukere å velge den mest kortreiste, klimavennlige og bærekraftige sjømaten som finnes tilgjengelig i dagligvarehandelen i dag.
Debio holder stengt i uke 52. Før den tid vil vi overrekke en julegave!
Denne utgåva av Debio sitt magasin er via dei som grev, leitar, forskar, steikar og skriv maten fram. Menneskjer som engasjerer seg i dei store spørsmåla, og som arbeider med jord, dyr, natur og mat.
Kolonihagen vant Matprisen 2023, melder Matprisen i sin pressemelding mandag kveld. Kontroversielle, store og små, under Matprisen 2023 ble et bredt spekter av aktører i verdikjedene for mat og drikke kåret til vinnere.
Tidligere denne måneden offentliggjorde Matprisen navnene på de nominerte til årets viktigste matpris! De 21 nominerte er personer og virksomheter som på ulikt vis peker ut mer farbare ruter fra sin del av verdikjeden.
Det er for tiden stor bekymring for at svinepest som er oppdaget hos et økende antall villsvin i Sverige skal komme til Norge.
ØKOUKA er årlig en feiring av norsk økologisk mat og drikke i regi av Økologisk Norge. Over hele landet deltar personer og virksomheter på lokale arrangementer som formidler råvarer, kunnskap og inspirasjon. En av dem som skal formidle nettopp kunnskap og inspirasjon er Landbrukets Økoløft som Debio er en av samarbeidspartnerne bak.
Debio søker ny kvalitetsrevisor innen foredlings-, import, og -omsetningområdet i fast stilling.
Som følge av ekstremværet som herjet i august har produksjonsarealer og -lokaler kommet under vann i forbindelse med flom. Vi omtaler her enkelte forhold tilknyttede virksomheter som er rammet bør være kjent med.
En god sakprosabok skal både kunne fortelle deg det du lurer på. «Historien om økologisk landbruk i Norge gjennom 90 år» er et referanseverk som kan leses fra perm til perm eller brukes som oppslagsverk, og bør være pensum for alle som er interessert i moderne agronomi og landbrukspolitikk.
Fakturaer Debio sender ut på vegne av Mattilsynet sendes på e-post. Fra og med august vil også purringer/inkassovarsler fra vår leverandør, Kreditorforeningen, sendes ut e-post i stedet for papirpost.
Johan Henrik Kintzell Frøstrup er ansatt som ny daglig leder i Debio.
– Vi er svært fornøyd med at Frøstrup har takket ja til stillingen som daglig leder i organisasjonen, og vil videreføre det viktige arbeidet med sikre tillit til våre merkeordninger, sier styreleder i Debio, Per Skorge.
Det er tørke i deler av Norge som gjør det krevende for økologiske husdyrprodusenter å sikre økologisk fôr til dyra i beitesesongen og for kommende innefôringsperiode. Vi gir her informasjon om hva man som Debio-godkjent virksomhet kan gjøre.
Uke 29 og 30 holder Debios hovedkontor sommerstengt.
Med ønske om en riktig god sommer!
Med Matsymposium 2023 tar vi i Matprisen utgangspunkt i det som knytter oss sammen – maten. Maten som produseres gjennom et samspill mellom natur, kultur og mennesker. Mellom lokale og universelle steder. Vi ønsker å demokratisere samtalen om maten, på tvers av fagfelt, og det vil skje 19. juni!
Vårkalving og lamming gjør at Debio får mange spørsmål om bruk av melkeerstatning i disse dager. Vi minner her om vilkårene for bruk av ikke-økologisk melkeerstatning.
For alle som bryr seg om jorda, dyra og maten vi spiser, sertifiserer og merker Debio økologiske og bærekraftige produkter. Vi kontrollerer at alt som er merket med våre merker tilfredsstiller strenge krav til miljø og dyrevelferd, og til det trenger vi en daglig leder.
Debio er en medlemsorganisasjon som skal sikre tillit og samarbeid mellom alle parter innen produksjon, omsetning og forbruk av økologiske varer. Torsdag 31. mars 2023 ble Debios årsmøte avholdt i Share Oslos lokaler.
Debio tilbyr en merkeordning for spisesteder som vil synliggjøre økologiandel i sin servering. Nå blir det enklere å benytte seg av merkeordningen for å vise spisegjester at kjøkkenet jobber målrettet med å benytte bærekraftige råvarer.
DebioInfo søker etter en kreativ og strukturert prosjektkoordinator i 50 % stilling fram til desember 2024. Vi tilbyr en meningsfull stilling som vil styrke arbeidet for økologisk mat og landbruk. Du kommer til et dynamisk miljø, og en åpen og raus kultur hvor det er rom for å være seg selv og skape utvikling.
Debio stenger sentralbordet og tar en påskeferie fra og med mandag 25. mars. Vi åpner igjen tirsdag 2. april.
Matprisen er prisutdelingen for alle som bryr seg om bærekraft i matbransjen. I år markerer Matprisen, som var den første prisutdelingen i Norge som rettet søkelyset mot miljøvennlig matproduksjon, sitt tiårsjubileum. Juryen vil gjerne motta tips til gode kandidater!
DebioInfo har i 2023 fått støtte av Landbruksdirektoratet til å gjennomføre to prosjekter for å styrke omsetning av økologisk mat og drikke.
2022 har vist seg å være et godt år for økologiske produksjon med økning på de fleste av Debios sertifiseringsområder. Samlet øker antallet godkjente virksomheter godkjent etter den offentlige økologiforskriften med 3,61 % i fjor. Nå er tallene for 2022 publisert.
Fra 25. juni 2022 ble ny økologiforskrift gjeldende. Det er konkludert at den nye forskriften også omfatter juletrær, pyntegrønt, snittblomster og potteplanter til pynt.
Det er mulig å søke om midlertidig tillatelse til å bruke ikke-økologiske ingredienser av landbruksopprinnelse dersom økologiske ingredienser ikke er å oppdrive. Mattilsynet har gjort tilgjengelig en oppdatert oversikt over tillatte ingredienser.
Den 7. og 8. februar 2023 er Thon Hotell Oslo Airport landets viktigste møteplass for bønder, markedsaktører og alle som vil ha mer bærekraftig norsk matproduksjon.
Vi sertifiserer i dag sju virksomheter etter vårt private merkeregleverk for kosmetikk. Debios styre har bestemt at dette regelverket skal fases ut fra 2023.
Å endre måten vi produserer mat på i ei retning som speler på lag med naturen krev kunnskap og informasjon. Det krev samarbeid på tvers, og modige menneskjer. Dette skriv Idun Bjerkvik Leinaas, leiar i DebioInfo i det nyaste nummeret av Fordi du bryr deg.
Matvalget og Debio jobber med bærekraftige måltider og økologisk landbruk. Dagens lokaler er for små og vi søker nå nye kontorløsninger sentralt i Oslo. Maten og kjøkkenet står i sentrum for våre tjenester og vi trenger lokaler som kombinerer kokketilværelsen med kontortilværelsen.
Norsk Gardsost ble ropt opp som vinner av hovedprisen da prisutdelingen ble vist på Matkanalen 16. november. «I dag vet vi knapt hvor bortskjemte vi er på deilige, lokale norske oster, og det er takket være at Pascale Baudonnel og en liten gruppe ystere fant sammen for et kvart århundre» sa Thomas Horne fra Matprisens jury.
Under Økouka 2022 hadde Debio gleden av å invitere til boklansering på Gartneriet på Bygdø Kongsgård. «Historien om økologisk landbruk i Norge gjennom 90 år» av Emil Mohr og Morten Ingvaldsen er nå mulig å kjøpe i fysisk format!
Torsdag 29. september lanseres boka «Økologisk landbruk i Norge gjennom 90 år» av Emil Mohr og Morten Ingvaldsen på Gartneriet ved Bygdø Kongsgård.
Innføring av nytt regelverk medfører en endring for alle virksomheter som setter bort kontrollpliktig aktivitet til ikke-godkjente virksomheter (underleverandører). Avtale om å sette bort kontrollpliktig aktivitet er ikke lenger gyldig.
Det nye sertifikatet inneholder seks obligatoriske aktiviteter og sju produktkategorier. En virksomhet kan ha godkjenning for en eller flere av disse. Sertifikat med ny utforming utstedes for virksomheter som er godkjent etter at det nye regelverket ble gjeldende. Vedleggene til sertifikatet er uendret for landbruksprodusenter, og vil fortsatt gi oversikt over registrerte arealer og husdyr.
Debio mottar i disse dager en del signaler på at innhøstingen har vært vanskelig og at mengden eget vinterfôr er svært begrenset sammenlignet med normalår. Økologiregelverket kan ha løsninger for dette, men slike løsninger betinger at du følger de reglene som er gitt.
Fra 1. januar 2022 ble nytt økologiregelverk gjeldende i EU, og fra 25. juni ble regelverket også gjeldende i Norge, melder Mattilsynet. Her får du informasjon om de største endringene.
Økologiforskriften avklarer hvilke produkter som kan merkes økologisk, og dette er i hovedsak landbruksprodukter til bruk i næringsmidler og fôrvarer, samt vegetativt formeringsmateriale og frø til dyrking. I anledning starten på dyrkningssesongen vil vi minne om avklaringen Mattilsynet presenterte i 2020.
Debio er en medlemsorganisasjon som skal sikre tillit og samarbeid mellom alle parter innen produksjon, omsetning og forbruk av økologiske varer. Onsdag 6. april ble Debios årsmøte avholdt i Bondelagets lokaler i Oslo.
Fra med og med 4. mars forsvinner den gamle nettportalen fra Debios nettsider og erstattes med en ny og mer brukervennlig utgave.
Debio presenterer hvert år statistikk over virksomheter Debio fører tilsyn med. Ved utgangen av 2021 ser vi en fortsettelse av tidligere trender hvor antallet landbruksvirksomheter går marginalt ned og virksomheter innen oppdrett, foredling, omsetning og import går opp. Generelt er det en vekst for virksomheter i Norge som produserer, foredler og selger økologiske mat på 3,12 %.
Vår oppfølging av godkjente virksomheter er risikobasert. I slutten av oktober sendte Debio ut en risikokartlegging på e-post til alle godkjente virksomheter. Besvarelse er obligatorisk.
Viktig informasjon fra Mattilsynet om portforbudet som er innført i en del kommuner relatert til utbrudd av fugleinfluensa. Oppdatering 3.9.21: Portforbudet oppheves fra og med i dag.
Det nye økologiregelverket er videreutviklet i samsvar med mål og prinsipper for økologisk produksjon. Dette innebærer endringer for å fremme et tydeligere regelverk og med utfasing av en del unntak fra regelverket.
I året som gikk var det en vekst på 3,73 % i antall virksomheter som ønsker å produsere, foredle og selge økologiske produkter i Norge. «Dette er positivt for å møte den økte etterspørselen etter økologisk mat i det norske markedet», sier daglig leder i Debio, Ole Petter Bernhus.
Har du erfaring med informasjonsarbeid og prosjektledelse? Er du opptatt av mat og bærekraft? Nå har du muligheten til å kombinere erfaring og interesser! DebioInfo og Matprisen søker vikar ut 2021.
Når det gjøres endringer i produksjonen skal det meldes fra til Debio. Som driftsansvarlig har du/dere plikt til å melde fra til Debio dersom det skjer vesentlige endringer i driften. I dag sendes ut ny innloggingsinformasjon til alle kundevirksomheter.
Storbritannia er ikke lenger et medlem av EU, og blir et tredjeland fra 1. januar 2021. Overgangsperioden etter Brexit blir avsluttet ved årsskiftet, og det blir endringer i reglene for handel med Storbritannia.
Som mange av Debios kunder vil ha merket, har det ankommet et eksemplar av vårt medlemsblad Fordi du bryr deg i posten!
Det har vært brann hos Felleskjøpet sitt produksjonsanlegg for økologisk fôr på Lena i Toten, noe som satte produksjonsanlegget ute av drift. Regelverket for økologisk produksjon tillater i slike særlige situasjoner å innvilge midlertidig tillatelse til å bruke konvensjonelt fôr i en begrenset periode. Denne tillatelsen opphørte 1. september.
Med Debios merker kan du vise at du bryr deg om dyra, jorda og maten vi spiser. Dette øker troverdighet og tillit overfor gjester og kunder, og skaper stolthet blant ansatte. Nytt på vår nettside er valørmerkene som klistremerker.
Vi holder stengt i påsken fra og med mandag 6. april til og med mandag 13. april.
Kontakt avdelingsleder for ditt område dersom du har en henvendelse som ikke kan vente til etter ferien.
God påske!
Debio stoppet alt fysisk tilsyn fra og med mandag 16.03.2020. Revisjon hos virksomheter vil i all hovedsak foregå over telefon i 2020. Eventuelle fysiske besøk som ikke kan unngås vil gjennomføres i henhold til ansvarlige smittehensyn.
I slutten av april starter jordbruksforhandlingene, en årlig forhandling mellom Staten og Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. De to sistnevnte representerer jordbruksnæringen. Debio er en av nærmere 50 organisasjoner som har levert sine innspill til årets forhandlinger.
Debio har i samarbeid med flere utviklet et utdanningsprogram for alle som ønsker å jobbe kvalitetskontroll i landbruket, og søknadsfristen for første kull nærmer seg!
Statistikken for 2019 viser en liten økning i det totale antallet godkjente virksomheter, men bildet er mer sammensatt for de ulike sertifiseringsområdene.
11. november ble Matprisen arrangert på Vippa i Oslo, en stor festaften til ære for de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat. Vinneren av hovedprisen var økobonde Heinrich Jung.
Landbrukets Økologikongress, Øko 2020, ble arrangert på X Meeting Point på Hellerudsletta, 21. – 22. januar 2020. Dette var årets store samling for alle som bryr seg om økologisk landbruk!
Vi vil med dette varsle en endring i tilbudet på trykte merker. I henhold til kravet i merkereglene skal det være trykket NO-ØKO-01 på Ø-merkene. På de fleste typene av Ø-merke som vi selger er kodenummeret forhåndstrykt. Vi har i tillegg tilbudt trykking av tekst ved bestilling av merket Ø-3 og ØD-3. Sistnevnte tilbud vil utgå etter 31.12.2019.
Uke 29 og 30 holder Debios hovedkontor sommerstengt. Har du faglige spørsmål i denne perioden kan du mellom 10.00 og 15.00 kontakte Espen Aalborgen for bedriftsrelaterte spørsmål og Solveig Hemli Solbakk for landbruk. Vi ønsker alle merkebrukere og våre kontakter en strålende og grønn sommer!
Debios årsmøte ble avholdt 3. april, og tidligere generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge, ble valgt som ny styreleder. «Debio handler om tillit til ø-merket og de andre merkeordningene Debio forvalter,» sier påtroppende styreleder.
Tallene for fjoråret er klare: Flere virksomheter er sertifiserte sammenlignet med tidligere år. Vi ser en økning innen foredling, import og omsetning, og en liten nedgang innenfor landbruk.
Debio er en medlemsorganisasjon som skal sikre tillit og samarbeid mellom alle parter innen produksjon, omsetning og forbruk av økologiske varer. Animalia er den nittende virksomheten som er har meldt seg inn, og sier de ønsker å bidra kunnskapsutvikling og kunnskapsoverføring mellom økologisk og konvensjonell produksjon i Norge. Styreleder Odd-Einar Hjortnæs ønsker dem hjertelig velkommen!
Norske forbrukere ønsker bærekraftige produkter, men et flertall synes det er vanskelig å vite hvilke produkter som er bærekraftige. Nå går Svanemerket, Fairtrade og Ø-merket sammen om kampanjen #handlehelt, som vil vise hvor enkelt det er å velge bærekraftig og inspirere enda flere til å ta det lille valget som gjør en stor forskjell.
Matprisen er en årlig prisutdeling som hyller både enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg. Mennesker som setter økologi og bærekraft i fokus, og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider. I 2019 arrangeres Matprisen for sjette gang, og vi søker nå etter deg som vil lede, utvikle og organisere dette arbeidet. Du vil inngå i et erfarent og engasjert team der vi sammen skal skape Norges viktigste matprisutdeling.
Vis fram din satsing på økologi og bærekraft! Her finner du det du trenger til produktmerking og til annen profilering av din Debio-sertifisering.
Hver jul gir Debio et bidrag til en organisasjon som arbeider for humanitære eller miljøvennlige formål. I år går denne gaven til Kirkens bymisjon.
Debio søker en analytisk og engasjert kvalitetsrevisor med gode samarbeidsevner.
Økologiske dyr skal i utgangspunktet fôres med utelukkende økologisk fôr, men det finnes hjelp for de som rammes av uforutsette hendelser. Søknadsskjema for bruk av konvensjonelt fôr finner du her.
Debio møter miljøer tuftet på samarbeid, i fjellregionen Røros og industribyen Porsgrunn, kantiner i Buskerud og økokongress i India!
Debio søker kvalitetsrevisor med landbruksfaglig bakgrunn.
Tala for 2017 innan økologisk mat og landbruk visar ei jamn auke i talet på verksemder godkjent for Ø-merket innan foredling, import og omsetjing, samt servering, og talet på landbruksverksemder er stabilt.
DebioInfo utviklar nytt merke for grasbasert mjølk- og kjøt i samarbeid med fleire sentrale aktørar i næringskjeda.
Ny ordning for søknad om tillatelse for avhorning, innkjøp av konvensjonelle dyr samt andre områder.
Debio søker kvalitetsrevisor med hoveroppgave å utføre revisjoner av virksomheter som har, eller vil ha, en godkjenning for bruk av Debios merker.
Norsk landbruksrådgiving, NORSØK og Debio kommer med praktiske og økonomisk gjennomførbare løsninger til de som driver med økologisk sauehold.
13.november ble Matprisen arrangert på Vippa i Oslo, en stor festaften til ære for de som spiller en viktig rolle for et mer bærekraftig mat-Norge.
Norsk Landbruksrådgiving og prosjektet Foregangsfylke økologiske grønnsaker, produksjon og marked sitt fagmateriell er nå tilgjengelig på nlr.no.
På Handnesøya bur to karar med 25 år økologisk gardsdrift i nevane. Det skal dei vere stolte av. Debio gratulerer Åge Herseth og Geir Strandheim med 25 år med økologisk drift.
Vi trur at dei viktigaste møta skjer ute av kontoret – ved bordet eller ute på jordet. Derfor inviterte Debio alle tilsette, samarbeidspartnarar, medlemsorganisasjonar og gode vener til VÅR dag 8. juni.
Ø-merket sier mye men ikke alt. Hvor stor er selvforsyningsgraden på fôr? Hvor lenge dier kalven etter fødsel? Hvordan legger bøndene til rette for at hønene går ut? Debio kartlegger praksisen for å formidle mer.
Miljømerking Norge, Debio, Fairtrade Norge og Stiftelsen Miljøfyrtårn har sammen utviklet en veileder til offentlige innkjøpere for å stimulere til mer miljøvennlig, økologisk og etiske innkjøp.
Ny økologiforskrift er fastsatt, og Mattilsynet har oppdatert veilederne på økologiområdet. Debio kan kontaktes for spørsmål.
Svanemerket, Ø-merket og Fairtrade er de mest kjente merkeordningene for bærekraftige produkter i Norge. Nå styrker organisasjonene samarbeidet.
Debio er stolte av å kunne presentere den nye hjemmesiden. Debio.no gjør det enkelt å bli, og å være med i Debio, samt benytte seg av alle våre tjenester.
Debio gleder seg over at to nye saktevoksende fjørferaser er godkjent for økologisk fjørfehold.
Virksomheter som omsetter økologiske produkter må tilpasse seg kommende endringer i regelverket for økologisk produksjon.
Et merke sier mye men ikke alt. Vi vet også at mange gjør mer enn minstekravene i økoregelverket, og det vil vi å kartlegge.
Debio har nå resultater fra spørreundersøkelse om økologisk sauehold med nytt økologiregelverk.
Blåtunge er påvist i sauehold i flere fylker. Mattilsynet informerer om tiltak for å redusere smitte og beholde økologisk status på besetning.
Produserer og omsetter du økologiske landbruksprodukter, trenger du en godkjenning fra Debio. Men hvordan går man egentlig fram for å få en godkjenning og hvordan foregår dette i praksis? Debio arrangerer to gratis webinarer.
Debio holder stengt i uke 29 og 30 fra 15. til 28. juli.
Takk! Vi vil kontakte deg snart.